kiskutya

Kiskutya érkezik a családba

Felelős gazdiként egy új családtag érkezése előtt ajánlott felkészülnünk a ránk váró teendőkre. E bejegyzésben összegyűjtöttük Önöknek a legfontosabb napirendi pontokat, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ha egy kiskutya vásárlása vagy örökbefogadása mellett döntünk.

Akár egy megbízható tenyésztőtől, akár kutyamenhelyről érkezik kedvencünk, optimális esetben 8 hetes korban költözik új lakhelyére (a kiskutyák anyjuktól történő választásának törvénybe iktatott legkorábbi időpontja), s ekkor már első védőoltásán illetve parazita ellenes kezelésein remélhetőleg túl van. Kiskutyánk boldog hazavitele után az első állatorvosi vizsgálattal egybekötött védőoltás adására pár napos- egy hetes akklimatizáció után érdemes sort keríteni. 

Első fizikális vizsgálat

Első alkalommal az állatorvos a „fülétől a farkáig” átvizsgálja a kiskutyát. Az egészséges kölyök korának megfelelő fejlettségi állapotban van, anatómiai rendellenességektől mentes, jó étvággyal eszik. Fogacskáinak váltása körül-belül 3 hónapos korától 6 hónapos koráig folyamatosan zajlik, kan kutyus esetén a herék legkésőbb 6 hónapos korig a herezacskóban tapinthatóak. Köldöktájékon sérv nem érzékelhető, a jövevény formált bélsarat ürít és a nap nagy részében zajló vidám játékokat hatalmas alvások szakítják meg.

Alapimmunizálás és emlékeztető oltások

A kiskutyák első – Parvo vírus okozta vérzéses bélgyulladás elleni – védőoltásukat optimális esetben születésüknek helyén kapják meg. Az ezt követő immunizálás spektrumát részben a gazdi döntheti el, azonban erősen ajánlott az ún. kombinált oltások minden komponense ellen védettséget biztosítani kedvencünknek. E védőoltás minimum háromszori, két hetes időközzel történő beadása védettséget biztosít Szopornyica, Fertőző májgyulladás, Parvovírus okozta bélgyulladás, valamint Parainfluenza és Leptospirózis ellen.  Ezen komponensek nagy része magában is fatális kimenetelű megbetegedést előidézni képes kórokozók ellen védenek. A „Kennel-köhögés komplex” elleni biztos védelem érdekében egy intranasalis (orrba cseppenthető) vakcinával kiegészíthetjük az oltási sort.

A WSAVA (Állatorvosok Nemzetközi Szövetsége) évről évre frissülő ajánlása szakirodalmi adatokra alapozva ad iránymutatást, mely számos esetben némi rugalmasságot biztosító időintervallumokat tartalmaz. Ennek fényében több protokoll is élvez létjogosultságot, amennyiben a fő irányelveket tartjuk.

A veszettség elleni védőoltás évenkénti beadása (R, mint Rabies) Magyarországon jogszabályi kötelezettsége a kutyatartóknak. Az alapimmunizálás során a kiskutya 3 hónapos korától számított 30 napon belül kötelező megkapnia a veszettség elleni monovalens vakcinát (ezt az egy komponenst magában), ez után 6 hónap múlva majd évente. Veszettség vakcinát csak mikrochippel megjelölt kutya kaphat, így a nyak bal oldalán, bőr alá helyezendő chip beültetése meg kell előzze az első veszettség elleni vakcinát. 

Ekto-és endoparazita ellenes kezelések

Endoparaziták (fonálférgek, galandférgek, egysejtű véglények) és ektoparaziták (rovarok és pókok osztályába tartozó ízeltlábúak) ellen számos kombinált készítmény áll rendelkezésre a piacon. A kiskutyánk életvitele szempontjából legmegfelelőbb spektrum és a gazdi számára legkényelmesebb applikálás a két szempont, amely segít a testreszabott védekezési mód kiválasztásában. Ajánlott széles spektrumú preventív kezelés rendszeres adása, amely nemcsak a férgek, egysejtűek, kullancsok és bolhák ellen nyújt védelmet, hanem szív-és bőrférgesség illetve rüh-és szőrtőszőatkásság ellen is. Ez megvalósítható például már két féle készítmény rendszeres applikálásával.

Etetés: érdemes első héten ugyanazzal az eleséggel etetni a kiskutyát, mint amit a korábbi tartási helyén megszokott. Ezt követően lehet váltani, lehetőleg prémium minőségű, korának megfelelő tápra. A váltásba érdemes 4-5 nap fokozatot iktatni, (napról napra egyre többet keverni a régi eleségéhez) ugyanis a hirtelen váltás bélflóra eltolódást, hasmenést okozhat. 

Összegzés

Kiskutyánk elhozatalát követően egy héten belül sort kell kerítenünk az első állatorvosi konzultációra, ahol a szükséges adatok adminisztrációja (oltási könyv kiállítása és regisztráció a központi rendszerbe) és az első fizikális vizsgálat megtörténik, ezzel párhuzamosan a legfontosabb fertőző ágensek elleni oltási sor megkezdése. Az oltásoktól lehetőség szerint időben szeparálva a gazdi megkezdi kedvence ekto-és endoparazita elleni védekezést és az állatorvos által előre jelzett időpontokban az emlékeztető oltásokra viszi kedvencét. A kiskutya 4 hónapos kora előtt a mikrochip beültetésére és első veszettség elleni vakcina adására is sor kerül. Az alapimmunizálás időtartama alatt rendkívül fontos kiskutyánk izolált tartása, kutyaközösségtől való védelme!

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett