mintavetel

Mintagyűjtési és mintakezelési kisokos gazdik számára

A betegségek diagnosztizálásához sokszor elengedhetetlen a mintagyűjtés. Ezek vizsgálatával az állatorvos értékes információkhoz jut, amelyre alapozni tudja a terápiás tervet. Leggyakrabban a vér, bélsár és vizelet minták vételére kerül sor. Egyes esetekben testűri folyadékgyülemek vagy liquor (agyfolyadék) vizsgálata is indokolt lehet.

Gyakran szükséges a gazdik közreműködése, amely során az otthon gyűjtött mintákat használjuk fel vizsgálatra. Ez esetben oda kell figyelni bizonyos tényezőkre, hogy a minták reprezentatívak legyenek. Vegyük át az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat! 

Bélsárvizsgálat

A bélsárgyűjtés vagy az állatorvos által adott tégelyekbe vagy egy otthoni tároló edénybe történhet, amely tiszta, jól zárható, lehetőleg műanyagból vagy üvegből készült. Nemcsak a hűtőben való tárolás miatt szükséges a jól zárhatóság, hanem azért is, mert a mintaszállítás során rendkívül fontos, hogy a mintánk ne boruljon ki. Attól függően, hogy milyen vizsgálatot kérünk, a bélsár általában „friss” vagy „3 napig gyűjtött” lehet. 

Leggyakrabban féregpetéket, féreglárvákat, egysejtű parazitákat keresünk, de gyakran kérünk bakteriológiai vizsgálatokat is hasmenések esetén. A mintának több kritériumnak kell megfelelnie, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy legyen kóros székletből gyűjtött minta, tehát ha egy napon belül többször ürít az állat és ezek közül van rendellenes és rendes produktum is, érdemes a rendellenesből gyűjteni. Sok esetben három napig (vagy legalább három ürítésből) gyűjtött mintára van szükségünk, ugyanis egyes kórokozók csak intermittáló jelleggel (szakaszosan) ürülnek. Ebben az esetben fontos, hogy legyen benne friss (aznap gyűjtött) bélsár is, mert néhány egysejtű kórokozó hamar elpusztul a gazdaszervezeten kívül, így nehezebben detektálhatóak a mikroszkópos vizsgálat során.

Figyeljünk arra, hogy a bélsárgyűjtő kanálkával vagy nejlonzacskóval felszedett minta ne a földdel kontaminált széli részekből kerüljön a tégelyünkbe és több kutya/cica esetén biztosan a vizsgálandó egyedhez tartozzon! A gyűjtések között tároljuk a tégelyt hűtőszekrényben. 

Vizeletvizsgálat

Vizeletvizsgálat során számos esetben indokolt, hogy az állatorvos steril körülmények között, ultrahang-vezérelten vegyen vizeletet a húgyhólyag punkciójával (cystocentesis), de az is előfordul, hogy a szabadon fogott vizelet gyűjtése a gazdi feladata. A szabadon fogott (nem steril) vizelet bár baktériumtenyésztésre nem, viszont sok más fizikális paraméter meghatározására alkalmas, akárcsak a gyakran vizsgált fehérjevizelés mértékének meghatározására. Ez a mintagyűjtési forma egyszerű és stresszmentes kedvenceink számára. Kutyusok esetében egy lapos tál vagy esetleg merőkanál gyors bevetése célravezető lehet, mikor az állat spontán vizeletürítésre készül. Cicák esetében egy alternatíva az állatpatikákban, webshopokban kapható, erre a célra kifejlesztett speciális alomanyag helyezése tiszta és száraz alomtálcába, amelyek nedvességet nem szívnak fel, így a tálcából a vizelet felfogható. A kinti cicákat egy éjszakára egy zárt helyiségbe zárni érdemes, hogy a speciális alommal megtöltött tálcába üríthessenek (alomanyag nélkül a cicák nem szívesen pisilnek, ugyanis ösztönösen szeretnék elkaparni az ürített bélsarat/vizeletet). A szabadon fogott vizelet gyűjtésekor igyekezzünk minél kevésbé szennyezni a mintát, lehetőleg homok, szőr, növényi részek ne kerüljenek a tároló edényünkbe! A sikeres gyűjtést követően a vizeletet jól zárható tégelybe tegyük és szintén hűtőbe tároljuk! 

Vérvizsgálat

A vérminták levétele kivétel nélkül az állatorvos feladata. A mintavétel általában a mellső láb egyik vénájából történik, de vérvételre alkalmas hely található a hátsó lábon, belső combbon, nyakon is. A vérvétel helyén apró nyírás szükséges, amennyiben kiállítási egyed számára ez nem kívánatos, előre jelezzük az állatorvosnak! A mintavétel után 10-15 percre egy nyomókötést helyezünk a páciens lábára, amely legkésőbb hazaérve feltétlenül eltávolítandó. Idegen tárgyak megevésére hajlamos kutyák esetében fokozottan figyeljünk, nehogy lenyelje! Nagyobb műtétet követően vagy több napos infúziós terápia során előfordul, hogy a kutyák/macskák vénakanüllel a lábukba kerülnek hazaadásra. Egy jól behelyezett kanül akár 4 napig biztosítja a vénás utat a gyógyszerek, infúziós készítmények beadására, ezért fontos, hogy óvjuk a szennyeződéstől és a rongálódástól. Ebben például a kanül tiszta rugalmas pólyával történő lefedése és az állatra helyezett védőgallér segíthet. A kanüllel hazaadott kutyákat/macskákat ne hagyjunk gallér és/vagy felügyelet nélkül, ugyanis könnyen megpróbálhatják eltávolítani azt, ami nem a kis páciens, hanem az állatorvos dolga!

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett