Antiparazita

Külső és belső élősködők elleni védekezés

Endoparaziták (fonálférgek, galandférgek, egysejtű véglények) és ektoparaziták (rovarok és pókok osztályába tartozó ízeltlábúak) elleni védelemre számos kombinált készítmény áll rendelkezésünkre. Kedvencünk életvitele szempontjából legmegfelelőbb spektrum és a gazdi számára legkényelmesebb applikálás a két szempont, amely segít a testreszabott védekezési mód kiválasztásában. Ajánlott a széles spektrumú preventív kezelés rendszeres adása, amely nemcsak a férgek, egysejtűek, kullancsok és bolhák ellen nyújt védelmet, hanem szív-és bőrférgesség, szemférgesség illetve rühatkásság és tetvek ellen is. Ez megvalósítható például már két féle készítmény rendszeres adásával.

Miért védekezzünk rendszeresen?

Közegészségügyi jelentőség: A fent felsorolt nemkívánatos élősködők közül többnek zoonotikus jelentősége van. Legyen szó a kellemetlen bolhásságról, a főleg gyermekeket veszélyeztető bélférgességről vagy az emberek bőr alatti kötőszövetében is csomókat kialakítani képes bőrféregről, mindre igaz, hogy a megelőzés ránk, emberekre nézve is jelentősséggel bír. Amennyiben a védekezést elhanyagoljuk, akár az egész család számára komoly viszketéssel járó rühatkásság kiindulópontjává is válhat kedvencünk. 

Amit megelőzni kívánunk: az endoparaziták gyakran állnak többek között emésztőszervi és légúti panaszok hátterében: nyelőcső-, gyomor-, bél- és tüdőférgesség okozói lehetnek. Általuk kedvencünk természetes ellenállóképessége csökken, fogékonyabb lesz a többi betegséggel szemben.

A külső élősködők között a vérszívó bolhák idült esetben vérszegénységet okoznak, a zavaró viszketés mellett nyáluk gyakran allergiás reakciót vált ki. Különböző légyfajok által terjesztett szemférgek kötőhártyagyulladás hátterében állhatnak. 

Ízeltlábúak, mint komoly betegségek terjesztői: a kullancsok által terjesztett Babesiosis nagyon veszélyes kórkép.  A vörösvérsejtekben élő és ezzel azokat károsító parazita többek között akut vese-és májkárosodást, lázat, vérszegénységet képes előidézni. A kullancsok felelősek a Lyme megbetegedést okozó baktérium terjesztéséért és a kevésbé ismert Anaplasma és Ehrlichia nemzetségbe tartozó baktériumfajok terjesztéséért is, amelyek szintén a vérsejteket célba véve okoznak sokrétű, főleg általános tünetekkel járó kórképeket. 

Szívférgesség – a rettegett fogalom: ezzel a különböző szúnyogfajok által terjesztett fonálféregfajjal (Dirofilaria immitis) való fertőzöttség elhanyagolt esetben kedvencünk életébe kerülhet. Mivel a már meglévő fertőzés kezelése egy igen hosszadalmas, költséges és kockázatokat is magában hordozó terápia, így fokozottan ajánlott a prevencióra fordított figyelem! A szívférgek fejlődési ciklusával magyarázható, hogy 6-7 hónap alatti kiskutya szűrés nélkül kaphatja a megelőző készítményeket (biztosan nincs még kifejlett féreg az állat szervezetében), 7 hónap feletti egyed esetén azonban a védekezés megkezdése laborvizsgálathoz kötött. Csak negatív eredménnyel rendelkező kutya kaphat biztonsággal preventív készítményt! 

Társállatainkat érintő parazitás megbetegedésekről és az ellenük való hatékony védekezésről bővebben az alábbi honlapon olvashatnak:  https://www.esccaphungary.hu/

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett