Toklász

Jön a nyár, jön a toklász-szezon!

A toklász egy széles körben elterjedt gyomnövény kalásza, mely apró darabokra esve sok kellemetlenség okozója lehet, ugyanis szúrós részének köszönhetően kutyusunk tappancsába és testnyílásaiba fúródhat. Az egérárpa virágzását követően, a nyár második felében jelent a legnagyobb gondot, hiszen a tapadós és hegyes növényi részecske miatt rengetegen keresik fel az állatorvosi rendelőket az alábbi gondokkal: 

Toklász a tappancsban

A leggyakoribb toklásszal kapcsolatos panasz az ujjak között megjelenő duzzanat, amelyet a kutya az irritáció és fájdalom következtében nyalogat. A jelenség hasonlóan nézhet ki egy darázscsípéshez vagy szúrt sebhez. Egyes esetekben az alapos állatorvosi vizsgálat során fellelhető bemeneti kapu, amelyen keresztül egy idegentestfogóval kiszedhető a problémát okozó növényi rész. Ehhez a beavatkozáshoz gyakran bódítani kell a pácienst, hiszen sok esetben egy pici metszést is kell ejteni az adott területre a siker érdekében. Előfordul, hogy az apró bemeneti kapu nem fellelhető, így párakötés (dunsztkötés) felhelyezésére kerül sor, amely a növényi darabka felszínre bukását hivatott meggyorsítani. A toklász eltávolítása után antibiotikum adására van szükség, hiszen az idegentest „anyahajóként” visz be számos kórokozót a szövetek közé. Emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású készítménnyel és gallérhasználattal gyorsíthatjuk meg a gyógyulást, ugyanis a folyamatos nyalogatás megakadályozásával elkerülhetjük, hogy a szájflóra részét képező sok-sok baktériummal kutyusunk a sebet kontaminálja. 

Toklász a fülben

A második gyakori lokalizáció, a hallójárat. Ekkor tipikusan egy nagyobb séta után hirtelen jelentkező, heves fejrázásra lesznek figyelmesek a gazdik. Ez magában alapos gyanúját veti fel idegentest jelenlétének és mielőbb szükséges a kutyát otoszkópos vizsgálatra vinni. Rendkívül nyugodt kutya esetében lehetséges, hogy a szintén idegentestfogóval történő toklászeltávolítás éberen is sikerrel járhat, azonban az esetek túlnyomó részében jobb és biztonságosabb a folyamatot bódításban végezni, hogy a dobhártyát kellőképpen vizualizálni tudjuk és ne sérüljön a művelet közben. Olyan esetekben, amikor az idegentest hosszabb időt tölt a hallójáratban, mindenképpen szükséges utókezelést is alkalmazni.

Toklász a szemben

A kutyák kötőhártyazsákjában vagy pislogóhártyája alatt is megbújhat egy picurka idegentest. Általában egyoldali könnyezés, kipirultság, a szemtájék mancsokkal való piszkálása tartozik a tünetekhez. Az állatorvos lokális érzéstelenítő szemcsepp kíséretében mind a kötőhártyazsákot, mind pedig a harmadik szemhéj alatti területet átpásztázza. Ezek után fontos tisztázni, hogy a toklászdarab okozott-e kezelendő szaruhártyasérülést vagy sem, ugyanis sokszor sajnos a szaruhártya dörzsölésével felületes fekély képződése is kíséri a jelenséget. 

Toklász az orrüregben

A toklász az orrüregbe jutva erőteljes prüszkölést vált ki. Szerencsés esetben távozni tud, ellenkező esetben pedig irány az állatorvos! Az orrüregi idegentest eltávolítás endoszkóp segítségével, altatásban tud megvalósulni. Vigyázat! Az orrüregi idegentestek számos esetben egy intenzív prüszkölés és reverz-sneezing hullám után nyugalomba helyeződnek és azt a hamis képzetet keltik a gazdiban, hogy már nincsenek is jelen! A tünetek elmúlását követően alaposan kövessük nyomon, hogy van-e egyoldali orrfolyás és/vagy visszatérnek-e a tünetek.  

Toklász az egyéb testnyílásokban

A fentieknél jóval ritkábban de előfordulhat, hogy a szuka kutyusok pérájába vagy a kanok tasakjába kerül a toklász és ezzel okoz kellemetlenséget és gyulladást. A kutyák ilyenkor intenzív nyalogatással jelzik, hogy valami nincs rendben. A toklászokkal kapcsolatos legritkább de igen súlyos probléma, mikor a hegyes növényi részecske az emésztőtraktusba vagy légutakba kerül és átfúródva a természetes határokon a mellüregbe vagy hasüregbe vándorol. Az idegentest jelenléte különféle tüneteket idézhet elő, amelyek kiváltó okára sokszor diagnosztikai lépések sorozatával derül csak fény. 

/dr Rózsa Bernadett/