Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Alább rendelőnkben zajló bőrgyógyászati rendelésekről olvashatnak általánosságban, tovább görgetve pedig állatorvosi bőrgyógyászati kórképekről szóló tájékoztatókat találhatnak.
***Az oldal folyamatos bővítés alatt áll***  

Állatorvosi bőrgyógyászati rendelések keretein belül a kutyák és macskák kültakarójával kapcsolatos betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozunk. A bőrgyógyászat komplexitása abban rejlik, hogy nagyon sok bőrt érintő megbetegedés hátterében egyéb szervrendszerek megbetegedései állnak. Mindemellett nagyon sok kutya és macska bőrbetegség hasonló tünetekben nyilvánul meg és ugyanaz az elváltozás számos kutya és macska betegségnél jelentkezhet. Fentiekből adódik, hogy kizárólagosan a látott tünetekre építve diagnózist felállítani nagyon ritkán lehetséges és a mintavételezések, kiegészítő vizsgálatok a legtöbb esetben nélkülözhetetlen elemei a diagnosztikai menetnek.

Bőrgyógyászati rendelések keretein belül általában mindig készül citológiai vizsgálat, melyet helyben elemzünk, de adott esetben állatorvosi citológiával foglalkozó laboratóriumba is beküldünk. Ennek során a bőr felületén lévő bőrflóra állapotát mérjük fel, illetve a bőrelváltozások területén a felszínen lévő sejteket vizsgáljuk. A citológiai vizsgálat során eldönthetővé válik, hogy adott elváltozás jellege steril, bakteriális, vagy esetleg élesztőgombás. Bizonyos immunológiai bőrbetegségek esetén jellegzetes
sejteket lehet látni a vett mintában, így pl autoimmun bőrbetegségek gyanúját erősítheti meg a citológiai kép. Ezen kívül egyes bőrdaganat típusoknak szintén jellegzetes a citológiai képe. Sok esetben (amennyiben a citológiai kép, az adott bőrtünet vagy éppen a kórelőzményi adatok ezt indokolják) bőrkaparék mikrobiológiai vizsgálatát is elvégezzük. A bőrkaparék vétel során nemcsak a felszínről, hanem szikepenge segítségével a bőr felsőbb rétegeiből veszünk mintát és minden esetben arra szakosodott állatorvosi mikrobiológiával foglalkozó laboratóriumba küldjük tenyésztésre és vizsgálatra. A kaparék vizsgálatok segítségével diagnosztizálunk számos parazitás megbetegedést, fény derülhet gombás fertőzésekre, valamint arra, hogy a saját normál bőrflórán kívül jelen vannak-e egyéb baktériumok a bőrelváltozásokban és azok milyen antibiotikumra érzékenyek.
A vérlabor vizsgálatok szintén fontos elemei egy bőrgyógyászattal foglalkozó állatorvos diagnosztikai munkájának. A bőrgyógyászat összetettségének köszönhetően nem mindig „csak” a szőr/bőr állapotának rendellenességével állunk szemben és a bőrbetegség vagy bőrtünet csak másodlagosan alakult ki, valamely háttérben lévő rejtett probléma miatt.Nagyon sok bőrgyógyászati betegség diagnosztizálásához elengedhetetlen a bioptátum vétel, mely során az állat bőréből egy kis darabkát metszünk ki, és azt teljes egészében szövettani vizsgálatnak vetjük alá, melyet minden esetben megbízható, bőrgyógyászattal foglalkozó hisztopatologusnak küldünk vizsgálatra. A bioptátum vételt általában bódításban végezzük, de nyugodt habitusú állat és mintavételezés szempontjából előnyös helyeződésű elváltozás esetén akár éberen helyi érzéstelenítés mellett is elvégezhető a mintavételezés.

Egy bőrgyógyászati beteg részletes kivizsgálása van, hogy órákat vesz igénybe. A precíz, minden testrészre kiterjedő fizikális vizsgálatot és mintavételezéseket minden esetben megelőzi egy nagyon részletes kórelőzmény felvétel. Minden, az állatra közvetlenül vagy közvetetten ható tényező fontos.A már megkezdett kezelések nagyban befolyásolják a jelen állapotot, így kérjük, minden esetben hozzák magukkal az előzetes kezelésekkel kapcsolatos dokumentációkat. Bőrgyógyászati szempontból (is) fontos kérdés az állat táplálása, így kérem kedvencük eleségének típusát pontosan meghatározni, tápok esetén (konzerv és száraz) szükségünk van a gyártó és beltartalmi információkra is.

A betegség diagnosztizálása után annak terápiás lehetőségéről az állat tulajdonossal közösen döntünk. Bizonyos betegségek esetén több út közül tudunk választani, ill. vannak olyan kórképek, melyeknél nincs sok választás.

A bőrgyógyászati esetek közül vannak melyek hosszú, akár hetekig, hónapokig vagy élethosszig tartó terápiát igényelnek. Ez esetben bizonyos időközönkénti személyes kontroll, valamint állatorvos-tulajdonos szoros együtműködése esszenciális.