acral lick dermatitis

Lick granuloma vagy acral lick dermatitis

A gennyes bőrgyulladások közül a mélyebbre terjedő, un mély pyodermák közé sorolható a lick granuloma kórképe.

Frusztráló, elhúzódó bőrprobléma, melynek kezelése is hosszadalmas (akár 8-10 hét!) lehet, háttér ok felderítése pedig kifejezetten nagy kihívás.

A bőrgennyesedések során az enyhébb típusok (felületi és a felületes) általában a bőr saját flórájának részeként jelen lévő coccoid típusú baktériumok, legfőképpen az un Stafilococcus pseudointermedius elszaporodásával járnak. A mély folyamatoknál azonban már gondolnunk kell más típusú, nem saját flórára jellemző baktériumokra is.

A tünetek az egy ponton való önnyalogatás, rágcsálás. A kutya nagyon sokszor piszkálja, sérti fel saját maga a területet, amely legtöbbször lábvégen jellemző.

A mély bőrgennyesedéseknek megfelelően, lick granulománál is fekélyes, megvastagodott, fájdalmas nedvedző vagy pörkös bőrfelület alakul ki, mely vérzik.

Lick granulománál általában kis területre lokalizálódik az elváltozás, amely gyakran kerekded alakú, felületről kiemelkedik és a körülötte lévő bőr pigmentációjával is járhat.

Fontos elkülöníteni a daganatoktól és bizonyos, ritkább és nehezen kimutatható gombás kórképektől, amelyek szintén hasonló elváltozást képesek kialakítani.

A háttérben állhat eleség-, környezeti- vagy bolhanyál allergia, de izületi fájdalom és/vagy neurológiai problémák esetén is megjelenhet.

Fentieken túl sajnos akár pszichés háttér is felmerül, legfőképpen a nagy mozgás- és foglalkozás igényű munkakutyák körében, akik rendszerint unalomból esnek neki saját végtagjuknak.

Diagnosztika:

  • Mély bőrgennyesedéseknél fontos lehet az elváltozásból vett bőrkaparék mikrobiológiai vizsgálata, hiszen a saját flórán kívül egyéb, nem odaillő kórokozó baktériumok vagy gombák is jelen lehetnek. Az antibiotikumos terápia hossza 8-10 hét is lehet akár, ezért azt célszerű mindig célzottan, az eredményeknek megfelelően elvégezni.
  • Mikrobiológiai mintavételezésen kívül fontos a bioptátum vétel is, amely támasztja alá 100%.-osan a diagnózist és tekintve, hogy hasonlíthat az elváltozás daganatos folyamatokra, javasolt is igénybe venni ezt a kiegészítő vizsgálatot, különösen, ha nem javul/ visszatér a probléma.
 
 

Mit tehetünk?

Lick granuloma esetén nem javasolt a terület műtéti kimetszése!

Gallér viselése javasolt a gyógyulási periódusban, az öngerjesztő folyamatok kiiktatása érdekében.

A szisztémás antibiotikumos kezelés mellett fontos a helyi fertőtlenítő és szárító fürdetések alkalmazása.

Glükokortikoidok erős viszketés csillapító és gyulladás csökkentő hatása miatt pár hetes antibiotikumos előkezelést követően (amikor már kitisztult a terület megfelelően) igénybe vehetőek makacs esetekben.

Szóba jöhetnek lézeres terápiás lehetőségek is.  

Fentieken túl adott esetnek megfelelő, szóba jövő háttér okok felderítése esszenciális, a visszatérő problémák elkerülése érdekében. (eliminációs diéta, megbízható külső élősködők elleni prevenció, ASIT terápia, pszichés háttér felmerülése esetén sok séta, mozgás, környezet váltás, foglalkozás a kutyával. Ortopédiai, neurológiai problémák diagnosztizálása (RTG, MR) és kezelése.

/dr Rózsa Gabriella/