Hotspot

Pyotraumás dermatitis vagy heveny nedvedző dermatitis, hétköznapi nevén: Hot spot

Ez az összetett nevű kórkép kutyák felületi bőrgennyesedésének egy fajtája. Könnyen diagnosztizálható, gyakran előforduló kellemetlen betegség. Hátterében, mint az összes gennyes bőrgyulladás esetében, sok tényező állhat.

Legtöbbször hosszú szőrű, vagy tömött bundájú állatoknál találkozhatunk hot spottal. Gyakrabban fordul elő nyáron, meleg időben, amikor a bunda alatt a bőr „befülled”.

Hogyan néz ki az elváltozás? Nedvedző, kipirult, szőrtelen, vagy váladéktól összeállt szőrzettel fedett bőrfelület fedezhető fel az állaton.

Lokalizációt illetően előfordulhat gyakorlatilag mindenhol az állat testén és ebből következtethetünk a háttér okra is.

Pl bolhanyál allergia esetén gyakran találjuk hát ágyéki tájékon, horpaszon az elváltozást. Fülgyulladásoknál: nyakon, fülek tövénél jelentkezik. Bűzmirigyek vagy egyéb perianalis mirigyek gyulladásakor fenéktájékon, faroktövénél.  Allergiás (környezeti/eleség): lábvég, lábujjak régiója érintett legtöbbször. Természetesen ezek nem kőbe vésett szabályok. 

Rendszerint hirtelen alakul ki az elváltozás: a kutya egy ponton elkezdi magát rágni, nyalni. Ennek következtében a felhám sérül és a bőr saját flórájának részeként előforduló coccoid baktériumok szaporodásnak indulnak. Ez további viszketegséget, kellemetlen érzetet ad a kutyának, amitől még jobban piszkálja az elváltozást és így kialakul egy ördögi kör, amelyből kezelés nélkül nehezen zökkenthető ki az állat.

Könnyen diagnosztizálható: már a jellegzetes megjelenésből gyanítható, amelyet citológiai vizsgálattal szükséges megerősíteni. A mikroszkópos leletben sok coccus alakú baktérium látható szabadon, tehát a gyulladásos sejtek által még nem bekebelezett helyzetben. Ezt a vizsgálatot rendelői körülmények között, pár perc alatt el lehet végezni. 

Kezelése:

Külső élősködők elleni hatékony, korszerű prevenciós készítmény esszenciális lépés minden bőrgyógyászati, különösen viszketegséggel járó panasz esetén. Emellett pár hétig gallér viselés javasolt.

A helyi kezelést szőrnyírás után fertőtlenítő és gyulladás csökkentő készítményekkel szükséges napi szinten végezni. Ezen túl sajnos rövid ideig, de általában szükséges a glükokortikoid szisztémás kezelés is.

/dr Rózsa Gabriella/