Scabies

Rühösség

Az összes bőrgyógyászati kórkép közül a rühösség jár a legmarkánsabb viszketegséggel, amelyet a Sarcoptes scabiei atka különféle variánsai okoznak állatokban és emberekben egyaránt. Világszerte előfordul, azonban szerencsére manapság ritkán találkozunk vele, a megbízható külső élősködők elleni készítményeknek köszönhetően.

Nagyon ragályos megbetegedés, amely zoonotikus potenciállal rendelkezik. A kutya sarcoptes scabiei variánsa ugyanis emberre is terjedhet, amely kórképet az ember pseudoscabiesének hívunk. Ez a klasszikus emberi rühösségnél enyhébb lefutású betegség, tovább fertőzés nem jellemző és az atkák csak 2-3 hétig maradnak életben az emberen.

Az apró rühatkák behatolva a gazdaszervezet bőrébe járatokat, alagutakat készítenek maguknak, ahová tojásaikat lerakják. Viszketegség nemcsak a mechanikai irritáció miatt alakul ki, hanem az általuk termelt fehérjebontó enzimek, ürülékük és egyéb anyagaik túlérzékenységi reakciót indukálnak a gazdaszervezetben.  

A tünetmentes időszak akár 3 hét lehet, azonban fiatal vagy gyenge immunstátuszú állat vagy nagy számú atkával való fertőződés áll fenn, akár egy hét alatt jelentkeznek a kínzó viszkető bőrtünetek.

A kutyák rühösségének több formája ismert:

Klasszikus formánál általában a fülszél, pofa, könyök és csánk területei érintettek. Ezen kívül hasi, szegycsonti régión is láthatóak lehetnek elváltozások. Az elsődlegesen megjelenő bőrtünetek apró viszkető kipirult papulák, plakkok, szúnyogcsípés szerű bőrkiemelkedések, melyek rettenetesen viszketnek. Később a folyamatos vakarástól a bőr sérül, vérzéses- nedvedző területekké válnak, idővel pörkösödnek.

Atipikus formánál a rühösség lokalizált, tehát egy bizonyos területre korlátozódik kizárólag és nem válik generalizálttá. Ilyenkor előfordulhat, hogy a viszketés nem is annyira súlyos fokú. Felmerülhet, hogy ennél a formánál nem a kutya variánsa, hanem másik állatfaj, vagy akár az ember variánsa okozza a kutya fertőződését.

További ritka formája a rühösségnek az un. Norvég rühösség, vagy pörkösödő rühösség. Ez egy súlyos, kevésbé viszkető állapot, amiben  nagyon nagy számú atka található a betegen, akik általában valamilyen egyéb betegségben is szenvednek.

A betegség gyanúja minden viszkető esetben fel kell, hogy merüljön, különösen akkor, ha pinnal-pedal reflex pozitív az állat. Ez azt jelenti, hogy a kutya fülszélét dörzsölve, az állat a lábaival vakarózó mozdulatokat tesz. Allergiás viszketegségnél ezt a reflexet általában nem sikerült kiváltani.  

Diagnosztizálása kaparék vétellel nehézkes, ugyanis általában nagyon kevés számú atka található a betegen. Ezért célszerű nagyon sok helyről vennünk a kaparékot és amennyiben 1db atka is látható, már felállítható a diagnózis.

Kaparékon kívül elérhetőek ellenanyagot kimutató vérvizsgálatok, szerologiai tesztek, azonban a betegség korai szakaszában ezek negatívak lesznek, ezért a tünetek kezdete után 1-2 hetet várni kell az elvégzésükkel.  

Kezelés: szerencsére manapság számos megbízható, hatásos hatóanyagot tartalmazó gyógyszer elérhető, amelyek prevenióra és kezelésre is használhatóak.

Rühösség fennállása esetén a gyógyszerek hatása nem azonnali, előfordul, hogy több hét, mire a tünetek enyhülése bekövetkezik.

Az atkák irtásán kívül a rühösség által okozott túlérzékenységi reakciót és viszketegséget is kezelnünk kell, valamint a környezet fertőtlenítése és az egy háztartásban élő egyéb állatok atkaölő készítménnyel való kezelése is javasolt lehet.

/dr Rózsa Gabriella/