Kisrágcsálók

Kisrágcsálók

Hörcsögök

A hörcsögfélék a rágcsálók rendjébe tartozó család, amelybe rengeteg faj tartozik. Természetes élőhelyeiket tekintve az Eurázsiai füves területeket szeretik, ahova körülbelül 1 méter mély odúkba ásva magányosan élnek. A hímek és a nőstények csak párzási időszakban viselik el egymás társaságát. Ezek az állatok főképp alkonyatkor és éjszaka aktívak, de szaporodáskor akár napközben is megfigyelhetőek. Nyáron főleg gyűjtögetéssel és az az odúban pihenéssel tölti az idejét. Föld alatti járatában általában jelentő mennyiségű élelmet halmoz fel a nehezebb időszakokra.
 Háziállatként leggyakrabban az aranyhörcsögöt, a dzsungáriai és a Roborovszki törpehörcsögöt tartják. Ezen állatok otthoni életterének kialakítása igen könnyű, mert hasonló feltételeket szeret, mint az ember. A szobahőmérséklet (20-25°C) és az otthoni páratartalom megfelelő neki. Helyét kialakíthatjuk terráriumban, vagy ketrecben, de ez utóbbi jóval előnyösebb, mert tud szellőzni, valamint a rácsok megfelelő elfoglaltságot nyújtanak kedvencünknek. Alomként használhatunk por mentes faforgácsot, papír törmeléket, vagy pelletet, de fontos kiemelni, hogy a finom anyagú papírok nem megfelelőek (például szalvéta vagy papírzsebkendő), mert beleragadhat az állat pofazacskójába. A berendezési tárgyakat illetően, feltétlen szükséges egy odú, ahova el tud rejtőzni a vizslató szemek elől, illetve javasolt minél több tereptárgy, amire fel tud mászni, bele tud bújni. Ezen felül elengedhetetlen egy futó kerék, amivel a napi mozgásigényét tudja levezetni.
Ezek az állatok általában könnyedén tisztán tarthatóak, mert saját ketrecében (a természetben odújában) is igen rendezetten él. Minden esetben kijelöl magának egy helyet, amit illemhelyként használ és ott végzi el a dolgát. 
Táplálkozása igen szerteágazó. Bár a rágcsálók közé tartozik, így eleségeinek fő részét a növényi eredetű termékek teszik ki, de sok esetben állati eredetű fehérjét is fogyaszt (pl.: lisztkukac). Kedvenceik a répa, uborka, paradicsom, paprika, és szinte bármelyik gyümölcs. A hagymát, krumplit, citromot, és a rohadt, vagy koszos növényeket kerüljük. 

/Dr. Jandó Tamás/

 

Csincsillák

A csincsillák Dél-Amerikából az Andok hegységeinek magasabb területeiről származnak. Viszonylag hosszú életűek, megfelelő tartási körülmények között akár 15-20 évig is elélhetnek. Nagyon érdeklődő, jó indulatú kis rágcsáló, aki társas életet él, így egyedül nem érzi igazán jól magát. 
Tartásánál a leginkább a hőmérsékletre kell odafigyelnünk, hiszen ezek az állatok a hegyi klímához vannak szokva. 15-25°C között érzi magát igazán jól, de 28°C felett könnyedén hőgutát kap. Így a nagy nyári melegben a lakás, vagy a tartási helyük hűtéséről szükséges gondoskodnunk. Ketrecüknek megfelelően nagynak (alapterületre) és magasnak kell lennie, lehetőleg több szintet biztosítsunk benne, amelyek között nyugodtan ugrálhat. Erős fogaiknak köszönhetően szinte mindent szétrágnak, így a megfelelően erős fémből készült rácsozással megakadályozhatjuk az állat kiszökését. Alapvetően éjszaka aktív állatról beszélünk, így napközben többségében alszanak. Alkalmanként a hosszú távú együttélés mellett kedvencünk alkalmazkodik gazdájának az életritmusához, de ez csoportos tartás mellett nehezebben, néha egyáltalán nem valósul meg. A ketrecben érdemes elhelyezni minél több játékot (csöveket, függő játékokat, faágakat), amelyeket rágcsálva, bennük elbújva elfoglalhatja magát kedvencünk. Érdemes az ételt nehezen elérhető helyre felakasztani, így annak elfogyasztásával is leköti magát. Nagyon szeretnek porfürdőzni, így ha kedveskedni szeretnénk nekik, a ketrec aljában elhelyezhetünk egy tálat tele friss homokkal.  Készüljünk azonban, hogy ezzel igen nagy rendetlenséget tudnak a lakásban okozni. 
Táplálékukat főképp növények teszik ki, de a friss, nagy víztartalmú eleségtől könnyedén felfúvódnak. A legjobb választás, ha az ad libitum széna mellett speciális csincsilla tápot adunk nekik, néha azonban megkínálhatjuk kedvenceinket gyümölcsökkel zöldségekkel. Golyós itatóban kihelyezve folyamatosan legyen előtte friss ivóvíz.

/Dr. Jandó Tamás/

Deguk

A deguk Dél-Amerika dombos részein élő kistestű rágcsálók. Természetes élőhelyükön odúkban, kis családokban, vagy nagyobb kolóniákban élnek. Rendkívül társas lények, napközben, főképp reggel és estefelé aktívak. 
Otthoni körülmények között magas, emeletes ketrecben érdemes őket tartani, amiben nyugodtan tud fel alá rohangálni és mászni. rendkívül érdeklődő, energikus és ügyes állatok, akik szeretnek mindent kipróbálni és megrágni.  A berendezési tárgyaknál érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni. A legjobbak a fából, papírból, vagy préselt növényekből készült búvóhelyek, és játékok, amelyekkel kedvencünk akár egész nap lefoglalja magát. Szeretnek a homokban fürdőzni, így erre alkalmas helyet is kialakíthatunk neki a ketrec aljában. A futókerék elengedhetetlen része a lakhelyüknek, ezzel könnyedén levezethetik felesleges energiáikat.  Már néhány hónaposan ivaréretté válnak, így a felesleges szaporulatok elkerülése végett érdemes ivartalanítani a különböző nemű párok valamelyikét.
A természetben fűféléket, gyökereket, magvakat esznek. Speciális cukor metabolizmusuknak köszönhetően a kutatásban a cukorbetegség felderítésére használják őket mind a mai napig. A takarmányozásuk során is rettentően oda kell figyel a különféle gyümölcsök és zöldségek adagolására. Gyakorlatilag rettentő könnyen diabéteszesek lesznek, akár kis mennyiségű édes gyümölcstől is, az olajos magvaktól pedig könnyedén elhízhatnak, ami egyéb egészségügyi problémákat okozhat. A magas rosttartalmú széna és a speciálisan számukra összeállított magkeverék képzi táplálékaik alapját. Ezek mellett víz folyamatosan álljon rendelkezésükre. 

/Dr. Jandó Tamás/

Betegségekről

Fogászati problémák