Nyúl altatás

Nyulak és kisemlősök altatásos beavatkozásairól szóló információk

A nyuszik és egyéb rágcsáló kisemlősök altatása számos ponton eltér a kutyák és macskák bódításától. Ezek az állatok érzékenyebbek a stresszre, nehezebb őket monitorozni és az ébredés során is jobban oda kell rájuk figyelni.

Közös pont azonban a beavatkozás előtti klinikai és kiegészítő vizsgálatok szükségessége. Az altatás előtti állatorvosi vizit során megvizsgáljuk az állatot, felmérjük a beavatkozás komplexitását és hosszát, valamint tájékoztatjuk a tulajdonost a szükséges tudnivalókról. Ezen felül amennyiben az állat mérete és állapota engedi elvégzünk egy vérvételt, amellyel a belső szervek funkcióit (máj, vese, hasnyálmirigy) valamint a vérsejtek számát és összetételét ellenőrizzük. Ezzel igyekszünk felmérni, hogy az állat szervezete miként fogja feldolgozni a számára beadott gyógyszereket. Sajnos a kardiológiai ultrahang elvégzése a törpenyúlon (pláne egy ennél kisebb rágcsálón) igen nehéz, sőt sokszor kivitelezhetetlen feladat, hiszen a vizsgálófej nem elég pici, hogy kedvencünk bordaközeibe beférjen.

Az altatás előtt ezen állatokat szükségtelen (sőt kifejezetten nem javasolt) koplaltatni. Ez alól csupán a fogászati beavatkozások képeznek kivételt, ahol egy 1-1,5 órás táplálék megvonás szükséges, annak érdekében, hogy a szájüreg teljesen tiszta maradjon, így a fogászati beavatkozás elvégezhető legyen.

Rendelőnkben az ilyen típusú állatok altatása főképp gázzal történik, azonban a fájdalom és a szorongás elkerülése érdekében használunk egyéb injekciós készítményeket is. Célunk, hogy a megbeszélt tevékenységet a lehető leggyorsabban végezzük el, ezzel a kockázatosnak számító alvási periódust rövidíthetjük. Alvás közben az állatnak minden esetben infúziót adunk, a megfelelő folyadékpótlás, illetve a vérnyomás állandó szinten tartása érdekében.

A beavatkozás végeztével az állat szigorú monitorozás mellett ébred fel, hogy elkerülhessük a késői komplikációkat. A teljes ébrenlét után minden esetben táplálékkal kínáljuk őket, azonban amennyiben maguktól nem kezdenek el enni, folyékony táppal és fecskendővel etetjük meg őket. Ezen okból kifolyólag ezen állatokat a beavatkozás után csupán néhány órával tudjuk visszaadni a tulajdonosnak.

Otthon a tulajdonosnak szintén fokozottan oda kell figyelnie kedvencére. Miután haza értünk az állatot ne tegyük túl meleg vagy hideg helyre illetve magasra, ahonnan potenciálisan leeshet. Néhány órán belül, valamint az első kényszeretetés hatására az esetek többségében maguktól elkezdenek enni, azonban az éhezést minden esetben el kell kerülnünk. Ennek érdekében szükséges otthon tartani hígítható kényszeretető tápot, amivel táplálni tudjuk kedvencünket az első 24 órában.