Nyúl

Általánosságban a nyulakról

nyulak tartása az elmúlt évtizedben rendkívül sokat fejlődött ezek a kisállatok kedvelt kedvencként jelentek meg a lakásokban. A korábbi ketreces tartást felváltotta a benti társállat szerep. Köszönhetően annak, hogy ezek az állatok megtaníthatóak a szobatisztaságra akárcsak a macska, így nem szükséges feltétlenül a ketrec rácsai közé kényszerítenünk őket. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben engedjük a lakásban szabadon szaladgálni kedvencünket óvni kell az esetleges mérgező növényektől és az elektromos vezetékektől, amit gyakran szívesen rágnak meg.
Táplálkozását illetően a  szigorúan növényevők csoportjába tartozik (hasonlóan a tengerimalachoz, csincsillához és a deguhoz). Éppen ezért javasolt, hogy folyamatosan legyen előtte friss széna. A nyulak az idejük nagy részét táplálék keresésével és felvételével töltik, a folyamatos rágásnak köszönhetően koptatja megfelelő mértékben a fogait. Amennyiben nem kapnak elegendő szénát az súlyos emésztőszervi és fogászati problémákhoz vezethet. Amennyiben a száj környékén, a szemeknél vagy a mellső mancsokon csapzott szőrt látunk minden esetben fogproblémára kell gondolnunk. A széna mellett naponta kétszer egy kis marék prémium minőségű pelletált száraz tápot érdemes adni neki (Versele-Laga Cuni Complete vagy Nature Trovet Rabbit, Real Nature). Ezt helyettesítve, vagy kiegészítve megkínálhatjuk különböző zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezek közül a leginkább preferált a sárgarépa (inkább a zöldje), fehérrépa, zeller, kapor petrezselyem, citromfű, alma, dinnye, szőlő, ananász. Fontos, hogy ezekből egyszerre mindig csak keveset és lehetőleg változatosan biztosítsunk a nyuszink számára.
Amennyiben étvágytalanságot, láncos bélsarat, a normálisnál kisebb bogyókat, hasi fájdalmasságot látunk nyuszinknál minék hamarabb keressünk fel egy ezekre az állatokra szakosodott állatorvost.

/Dr. Jandó Tamás/

 

Csípőficam nyúlban

Fogászati problémák