Tengerimalac

A tengerimalacokról általában

A tengerimalac egy Dél-Amerikából származó rágcsáló. Testsúlyuk 700-1200 g között változik, függően a nemtől, kortól és tápláltsági állapottól. Táplálkozásukat tekintve szigorúan növényevő rágcsálók csoportjába tartozik (hasonlóan a nyúlhoz, csincsillához és a deguhoz). A fűfélék és a széna rendkívül fontos elemét képzik a takarmányuknak, amely mind a bélrendszer egyensúlya, mind pedig a fogazat megfelelő koptatása szempontjából elengedhetetlen. Bár rendkívül sok tengerimalac táp tartalmaz lisztes és olajos magvakat (búza, kukorica, napraforgó, tökmag), ám ezek rendkívül károsak tudnak lenni az állat egészségére. A kereskedelemben számos jó minőségű tápot lehet kapni (Versele-Laga Cavia Complete, Trovet Guinea Pig, JR Farm Grainless Complete, Real Nature), ám ezekből is naponta 1-2x egy-egy evőkanálnyi bőven elegendő a megfelelő energiabevitelhez. Rendkívül fontos, hogy friss, jó minőségű széna állandóan legyen malacaink előtt, mint ahogy friss ivóvíz is mindig álljon a rendelkezésükre. Ezen állatok az emberekhez hasonlóan nem termelik meg a C-vitamint a saját szervezetükben, így ennek bevitelére a tulajdonosnak figyelnie szükséges. A fent említett tápokat kiegészíthetjük különféle zöldségekkel (uborka, paprika, paradicsom, sütőtök), vagy gyümölcsökkel (alma, banán, kiwi, barack, stb.), de fontos szem előtt tartani, hogy ezekből egyszerre csak keveset adjunk neki, hisz nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhatnak.
A tartásukat illetően a legfontosabbnak azt tartjuk kiemelni, hogy ezen állatokat rendkívül társas lényként tartják számon, így minimum párban szükséges otthon tartani. Hosszú távon a magányosan tartott egyedek akár súlyos betegségekre lesznek hajlamosak. Szobahőmérsékleten, az ember környezetében rendkívül jól érzik magukat, ám a huzatot és a hirtelen hőingásokat nehezen viselik. 
A boldog és egészséges tengerimalac jó étvággyal eszik, normális bélsarat ürít és rendszeresen vokalizál, amivel az aktuális állapotáról tájékoztatja a tulajdonost. Ezek az állatok nagyon sok féle hang adására képesek a különböző lelki állapotaiknak megfelelően. Ha étvágytalanságot, levertséget vagy kóros váladék ürülését (szájon, orron) látjuk, esetleg egyéb elváltozás tűnik fel kedvenceinken minden esetben a lehető leghamarabb konzultáljunk állatorvossal.

/Dr. Jandó Tamás/

Fogászati problémák