Addison

Mellékvese alulműködése, Addison kór

Az Addison-kór kutyákban

Az Addison-kór a mellékvesekéreg működésével összefüggésbe hozható, endokrin rendszert (hormonális rendszert) érintő ritka megbetegedés. A mellékvesék a vesék szomszédságában található apró, hormontermelő szervek. A kórkép másik neve, a hypoadrenocorticismus utal arra, hogy az Addison-kór esetén az egészséges szervezet működéséhez nélkülözhetetlen glükokortikoidok (“stressz hormonok”) és mineralokortikoidok (elektrolit háztartásért felelős hormonok) termelése csökkent. A betegség kezdeti szakaszában azonban előfordulhat, hogy atipikus formával állunk szemben, amikor még csak a glükokortikoidok hiányát tudjuk detektálni. 

A mellékvesék funkció csökkenésének oka legtöbbször a mellékvesekéreg autoimmun alapon történő destrukciója, így mint a legtöbb autoimmun megbetegedés, az Addison kór is leginkább fiatal- felnőtt korban jelentkező bántalom. Egyes kutyafajtákban gyakrabban fordul elő, mint pl uszkár, westie, és a spániel, macskákban pedig egészen ritkaságnak számító kórkép.   

Tünetek

Az Addison kór meglehetősen ritka és sokszor hullámzóan megjelenő, jellegtelen tünetekkel jár, mint pl bágyadtság és gyengeség. Az érintett egyedeknél előfordulhatnak vissza- visszatérő gyomor-bélrendszeri panaszok (hányás, hasmenés). Egy dehidrált, lesoványodott, étvágytalan betegnél gondolnunk kell rá, mint differenciál diagnózis. Ezeken a felsorolt és nagyon általános, sokszor intermittáló (hullámzóan előforduló) panaszokon kívül még a remegés, gyenge pulzus, a normálnál alacsonyabb testhő, gyenge stressztűrő képesség is a lehetséges tünetek közé tartozik.

A mellékvesék által termelt hormonok esszenciálisak a normál metabolizmushoz, ezek hiányában hosszabb távon Addison-krízis is kialakulhat, amely során a páciens sokkos, elfekvő állapotba kerül, amely kezeletlenül akár halállal is végződhet. 

Diagnosztika

Ha a kórelőzmény, fizikális lelet és alap vérlabor során felmerül az Addison-kór gyanúja, akkor két további, speciális vizsgálatra van szükség a diagnózis felállításához. Az első a hasüregi ultrahangos vizsgálat, ami során egy gyakorlott, képalkotással foglalkozó állatorvos felkeresi és mm-re pontosan leméri a mellékvesék méretét. A második szükséges vizsgálat az ACTH-stimulációs teszt. Ennek során két alkalommal kell vért venni az állatból. Az első minta egy alap kortizol szint meghatározása miatt szükséges. Ezt követően az állat testsúlyának megfelelő mennyiségű reagenst kap intravénásan, amely a mellékvesék hormontermelését stimulálja. A második vérvételre 1 órát követően kerül sor, amikor a stimulációt követő kortizol szint kerül meghatározásra. Egy Addison-kórban szenvedő páciens esetében mind a két érték rendkívül alacsony, a mellékvesekéreg kortizol termelése a stimulációt követően sem emelkedik számottevően. 

Kezelés

 Az Addison-kór egy hosszútávon jól menedzselhető krónikus betegség, amennyiben a gazdi és kutyusa együttműködve teljesítik a napi gyógyszerbeadásokat, rendszeres kontrollvizsgálatokat.  Az elégtelen mennyiségű hormonokat gyógyszerek segítségével pótolni tudjuk. A pótlás történhet naponta adandó tabletta formájában vagy több hetes hatású injekció formájában. Emellé az ionok arányának függvényében az eleség sózása (NaCl bevitel fokozása) is szükséges lehet. Előre tervezett stresszhelyzeteknél (pl. utazás, állatorvos) Addisonos kutyusunkra fokozottan figyelnünk kell, ilyenkor a kezelőorvossal konzultálva glükokortikoid kiegészítés is javasolt lehet. Krízis esetén az állat azonnali kórházi ellátásra szorul. 

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett és dr Rózsa Gabriella