babesia

Babesiosis és szövődményei

Megfertőződés

A babesiosis okozója egy kullancsok (Dermacentor reticulatus) által terjesztett egysejtű parazita. Az egyes kullancsok bélrendszerében található kórokozó több órás (napos) vérszívást követően, regurgitáció során kerül a kutya vérébe. Ebből következik, hogy két kritérium kell a fertőződéshez: a kutyára mászó kullancsnak hordoznia kell a parazitát illetve némi időre is szükség van az átadáshoz. Mivel hazánkban a parazita igen elterjedt és sok kutya hosszú és sűrű szőrzettel rendelkezik (amelyben nehéz észrevenni a befúródott kullancsot), e két kritérium könnyebben teljesül, mint gondolnánk. A fertőződést követően a kórkép súlyossága nagyban függ a gazdaszervezet érzékenységétől, immunrendszerétől és a kezelés megkezdésének idejétől. Szerencsés körülmények között szövődmények nélkül gyógyulhat a beteg, ellenkező esetben pedig sajnos a fertőződés a kutya életébe is kerülhet.  

Klinikai kép és diagnosztika

Klasszikus esetben a gazdik hirtelen jelentkező levertséggel és étvágytalansággal, magas lázzal hozzák kedvencüket. Előfordulhat, hogy sötét (vörhenyes, barnás) vizelet és sárga kötőhártya/nyálkahártya tűnik fel először a gazdinak. Kullancsszezonban, egy korábban panaszmentes állat esetén ekkor már alapos gyanúnk van a babesiosis fennállására (pláne ha nincs aktív ektoparazita ellenes védelem a kutyán) de a diagnosztika akkor lesz egészen biztos, ha a vérkenet mikroszkópos vizsgálata során a laboros kollégák detektálják az élősködőket a vörösvérsejtekben. 

Terápiarezisztens egyedeknél vagy az olyan esetekben, ahol nagyon alapos a gyanú a produkált tünetek és általános labor eltérések szerint, azonban az egyszerű vérkenet vizsgálat során mégsem volt detektálható a parazita jelenléte, ezekben az esetekben fontos a PCR vizsgálat is, amely során fajra pontosan meghatározható, hogy melyik típus fertőzte meg a beteg állatot. 

Szövődmények, tünetek

A babesiosis legfőképpen az oxigén hiányra érzékeny szervekben okozhat károsodást. Szövődményektől függően kialakulhat akut máj-, vesekárosodás, hasnyálmirigy gyulladás, de elindulhat egy immunhemolitikus vérszegénység vagy nagyon súlyos esetben idegrendszeri tünetek vagy akut légzőszervi distressz szindróma egyaránt jelentkezhet. 

Kezelés

Alapos gyanú fennállásakor a babesia hatékony és gyors elpusztítására alkalmas hatóanyagot tartalmazó injekciós készítményet kapnak a kutyák. Ezt általában 2 alkalommal bőr alá vagy izomba kapják. Emellett az infúziós kezelés és adott szervrendszer károsodásához igazított célzott terápia az, ami a kezelés részét képzi, az eset súlyosságához igazodva.

A széles körben elterjedt „nagy babesiák”-hoz képest sokkal ritkábban erőfordulhat, hogy a kutya „kis babesia”-val fertőződik. A hasonló tünetek miatt a fent említett kenetelemzés és PCR vizsgálat segít ennek felderítésében is. (A kis babesiak kezelési protokollja a fentiektől eltér, ez a kórokozó hazánkban szórványosan fordul elő.)

Megelőzés

Aktív külső élősködők elleni védelem és nagyobb séták utáni kontroll, ami segíthet a babesiosis megelőzésében. Bár a minőségi ektoparazita ellenes készítmények használatával a fertőződés valószínűségét nagymértékben lecsökkentjük, sajnos pár százalék esély mindig lehet arra, hogy megtörténik a baj. Ezért fontos, hogy kedvencünk bundáját gondosan ellenőrizzük, tartsuk be a szerek használatával kapcsolatos előírásokat (felhelyezési-/beadási mód és időtartam). Amennyiben mégis kullancsot találunk a kutyában, ne habozzunk kiszedni azt akár puszta kézzel, hiszen fontos, hogy minél előbb megszakítsuk a vérszívást és az esetleges kórokozó átvitelt

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett és dr Rózsa Gabriella