diabetesmellitus

Cukorbetegség- Diabetes Mellitus

A kutyák és macskák esetében is egy gyakorinak mondható, hormonális rendszert érintő és számos szövődményt előidézni képes megbetegedés a cukorbetegség. A betegség következtében a páciens vércukorszintje tartósan 7,5 mmol/L felett van

Tünetek terén a gazdik számára feltűnhet, hogy kedvencük a megszokott mennyiségnél jóval többet iszik illetve pisil vagy hogy falánk és egyidejűleg veszít súlyából. Elhúzódó esetekben az állat kültakarója fénytelenné válik, az alapbetegség miatt az immunrendszer védekező képessége csorbul, így hajlamossá válik másodlagos felülfertőzésekre. Ennek fényében visszatérő bőrgyulladást, hólyaggyulladást szintén gyakran észlelünk a cukorbeteg egyedeknél. Krónikus esetben sajnos a szemlencsehomály, vesekárosodás és idegkárosodás is kialakulhat. A felborult metabolizmus következtében a diabeteszes ketoacidosis, diabeteszes kóma fellépéséig fajulhat egy kezeletlen páciens állapota. Ilyen esetekben sürgősségi jelleggel az állat stabilizálása a cél és a szövődmények kezelése, ezt követi a hosszútávú menedzsment. 

A cukorbetegség diagnosztikájakor az első irányt adó, helyben kivitelezhető lépés a humán gyógyászatban megszokott kézi vércukormérő használata, amelyhez csak egy pontszerű szúrásból nyert kevés vérmennyiség szükséges. Az egyszeri magas érték azonban nem elég ahhoz, hogy kimondjuk a diagnózist, hiszen egy stresszes helyzet, etetést követő (postprandialis) minta egy egészséges páciens esetében is emelkedett értéket mutathat. Egy speciális paraméter, a fruktózamin szükséges a diagnosztikához, ugyanis ez az elmúlt három hét perzisztens hyperglikaemiáját (magas vércukorszintjét) hivatott megmutatni. A pillanatnyi vércukor, a fruktózamin szint mellett természetesen a klinikai összbenyomás és tünetek is szerepet játszanak abban, hogy kimondjuk a diabetes mellitus fennállását. 

A betegség kezelésének kezdetekor egy induló inzulin dózist kap a páciens és sűrű vércukormeghatározások által elbírálható, hogy az adott mennyiség elegendő lesz-e. Az optimális inzulinmennyiség beállítása időt vesz igénybe és ez alatt az állatot szoros megfigyelés alá szükséges helyezni. Az állatorvos – majd a beállítást követően a gazdi – a legtöbb esetben napi kétszer kell alkalmazza a bőr alá adandó inzulin injekciót. Emellett rendkívül fontos feladat a továbbiakban a napi rutint képező vércukormérések kivitelezése és a helyes etetés betartása. Napi több (általában 4) részletre osztott, cukorbeteg állatok etetésére alkalmas eleség adása javasolt. Megfelelő körültekintéssel, diétás receptúra alapján a gazdi főzhet is a kedvence számára. 

Egy diabeteses állatot gondozó gazdának több fontos részletre kell odafigyelnie: mindig legyen a háztartásban megfelelő mennyiségű, szabályosan tárolt inzulinkészítmény, ennek beadásához szükséges tű és fecskendő, az állat etetésére alkalmas diétás eleség. Fel kell készülnünk egy esetleges hypoglikaemiás állapot (túl alacsony vércukorszint) menedzselésére is, így az állat nyálkahártyájára kenhető méznek is mindig lennie kell a háztartásban.

A cukorbeteg állatok bizonyos időközönkénti kontrollja létfontosságú. Egy gondos, állatorvosi instrukciókat betartó gazdi kezei közt a kutyák és macskák cukorbetegsége hosszútávon is menedzselhető. 

dr Rózsa Bernadett