FIC

Macskák alsó húgyúti megbetegedései és a FIC

A macskák alsó húgyúti megbetegedéseinek (FLUDT) hátterében leggyakrabban (60-70%-ban) az idiopatikus hólyaggyulladás (FIC) áll.

A gyakoriságilista második helyén a húgykövességgel összefüggésbe hozható panaszok, harmadik helyen pedig a már ritkább és idősebb állatokra jellemző daganatos kórképek állnak.

Cicák esetében a primer bakteriális hólyaggyulladás ritkábban fordul elő, ugyanis az alsó húgyúti védekező mechanizmus kiválóan működik. (Előfordul azonban, hogy a fenti három kórkép valamelyike egy steril gyulladást és véres vizeletet előidézve táptalaja lesz egy bakteriális felülfertőzésnek.) Tünetek tekintetében mind a három kórkép elődézhet gyakori vizelést, fájdalmas vizelést, szokatlan helyre történő vizelést, eredménytelen vizelési próbálkozásokat mindössze pár csepp ürítésével. Az egyébként szobatiszta kedvencünk bepisilhet. Ezek mellett a vizelet színének (véres, gennyes, a szokottnál sötétebb), és szagának (bűzös, szokatlan) a változása is feltűnhet a gazdinak. 

FIC, a macskák idiopatikus hólyaggyulladása

A FIC, vagyis Feline Idiopatic Cystitis, egy steril hólyaggyulladás, amely 10 év alatti cicákra jellemző és kialakulása különböző stresszfaktorokkal van összefüggésbe.

Ennek a betegségnek a lényege, hogy az érintett cicák a különféle stesszhelyzetekre nem megfelelően reagálnak. FIC-re hajlamos macskáknál látszólag ártalmatlan környezeti tényezők hólyaggyulladást váltanak ki.

Ahhoz, hogy a FIC kialakulását előidéző tényezőket megértsük, jól kell ismernünk a cicák viselkedési szokásait. Egy tapasztalatlan gazdi számára a lehetséges indokok kezdetben nevetségesnek vagy hihetetlennek tűnhetnek, azonban sok cica rendkívül érzékeny és olyan változásoktól, jelenségektől is nagyon stresszessé válik, amelyről nem is feltételeznénk. Ilyen lehet például egy új porszívó, egy gyermek születése (a társasházban akár két emelettel lejjebb!), felújítás, költözés vagy egyszerűen nem megfelelő körülmények biztosítása (ld. MEMO). Az is gyakori és lehetséges kiváltója a FIC-nek ha cicánk a mellé szánt társat, azaz a másik kutyát vagy cicát nem kedveli. 

Diagnosztika és terápia

A FIC diagnosztizálásakor érdemes kizárni a húgykövek/daganat/baktériumok jelenlétét ultrahangos képalkotással és vizeletvizsgálattal és első körben gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal enyhíteni a panaszokat. Ezek mellett görcsoldó és szájon át adható nyugtatók is a terápia részét képezhetik az akut fázisban. 

Megelőzés

Tekintettel arra, hogy a hajlam nem szűntethető meg, cél az akut fellángolások gyakoriságának csökkentése. Sok esetben ez különösen nehéz, hiszen komplex életmód változtatást és többszintű környezetgazdagítást (Multimodal Environmental Modification = MEMO) igényel a gazdi részéről.

A cica vízfogyasztásának növelése mind az akut esetekben, mind hosszú távon is létfontosságú. De hogyan érhetjük el, hogy többet igyon kedvencünk? 

A cica vízfogyasztását nedves eleségre való váltással vagy a száraz táp vízzel való keverésével emelhetjük. Érdemes kikísérletezni, hogy kedvencünk mit szeret: ha a tiszta, friss vizet fogyasztja szívesen, akkor gyakori cserével vagy csobogóval érhetjük el a kívánt eredményt, de vannak egyedek, akik az állottabb vagy éppen az ízesített vizet szeretik. (Halkonzerv/alutasakos eleség szaft belekeverésével, húslevessel lehet próbálkozni) Segíthet, ha a lakásban több helyen helyezünk ki vizes tálkát.

A lakhely macskabaráttá tétele magába foglalja a búvóhelyek, játékok, mászófák elegendő mennyiségben való jelenlétét (mindig több legyen belőlük, mint ahány macska lakik együtt). A búvóhelyek lehetőleg magasan helyeződjenek és fedettek legyenek.

Az alomhigienia fontos tényező: naponta érdemes tisztítani/eltávolítani a produktumot és megfelelő vastagságú alomanyagot kell biztosítani. Ezen kívül figyeljünk arra, hogy alomtálcából is az egy háztartásban élő macskák számánál egyel többet helyezzünk el.

A cicák territoriális állatok. Nem kedvelik, ha a megszokott környezetük megváltozik, abba új élőlények érkeznek (új állat, családtag) vagy nagyobb kaliberű változások történnek. (költözés, átalakítás). Érzékenyek lehetnek megváltozott hanghatásokra is, háztartási gépek zajára (új mosógép, felújítás zaja pl)

A lakás egyes szegmenseibe jótékony hatású feromonokat kibocsájtó párologtatót helyezhetünk.

Stresszoldó hatással bír, ha a cicák kiélhetik vadászösztönüket, pl különféle eleséget magában rejtő játékokkal és a kaparófák használatával.

Gyógytápok közül az alsó húgyúti megbetegedésekre szánt termékek közül vannak, amelyek tartalmaznak nyugtató hatású, stresszoldó anyagokat is.

Antidepresszánsok adására is van lehetőség, természetesen legvégső esetben javasolt ezeknek használata.

A FIC-re hajlamos cicáknál különösen fontos a bizalom és biztonság érzet növelése, ennek alapköve lehet, ha a gazdi- macska közti viszony stabil, állandó és kiszámítható.
 
/dr Rózsa Gabriella, dr Rózsa Bernadett/