FIV

Macskák immunhiányos betegsége- Macska Aids

A rettegett hármas II.: A FIV 

A három rettegett, gyakran emlegetett rövidítés a FeLV, FIV és FIP három vírusos macskabetegséget takar. Közös bennük, hogy súlyos, akár fatális kórképet idéznek elő, azonban a tünetekben, terápiás lehetőségekben és megelőzésben jelentős különbségek vannak, amellyel minden cicatartónak érdemes tisztában lenni.

Macska AIDS = Feline Immunodeficiency Virus okozta megbetegedés

Ez a retrovírusok közé tartozó kórokozó – a leukózis vírusához hasonlóan – a génállományba beépülve a cica életét végigkíséri. Terjedése horizontálisan (társaiktól például verekedés, párzás útján, vérrel közvetítve) vagy vertikálisan (a cica anyukájától) is lehetséges. A vírussal szemben vakcinás védekezési lehetőség hazánkban nincs

Sokmacskás háztartásban az egyedek közti nyalakodás, tisztálkodás kevésbé terjeszti a vírust, átadáshoz verekedésre vagy párzásra van szükség. A praxisunkban a kijárós ivaros kandúrok körében találkozunk leggyakrabban a megbetegedéssel. 

Ahogy angol nevében is benne van, az immunrendszer normál működését befolyásolja, a fertőzött macskát ezzel fokozottan kitéve a másodlagos felülfertőzéseknek (vírusok, baktériumok, paraziták.) Számos esetben 1-1 kórokozó egy egészséges immunrendszerű cicánál tünetmentes fertőzést okoz vagy csupán enyhe tüneteket, a macska AIDS-es beteg esetében pedig sajnos akár az életébe is kerülhet ugyanazon egyszerű fertőzés.

 
Az általános tüneteken (láz, nyirokcsomóduzzanat, fogyás) kívül a FIV-es cicák gyakran küzdenek súlyos szájgyulladással, krónikus vesebetegséggel, vérképző szervrendszeri rendellenességekkel és hajlamosabbak 1-1 daganattípus kialakítására. Egyes esetekben idegredszeri tünetek is megjelennek, például agyi reflexek kiesése, görcsök, szemtünetek, bénulás.

A szűréssel indikációjával kapcsolatos információk megegyeznek a leukózisnál leírtakkal: tünetek megjelenésekor, új cica háztartásba kerülésekor, oltások előtt ajánlott tesztelni a cicákat.

A teszt 4-8 hetet követő ismételt elvégzése javasolt. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy ellentétben a leukózis teszttel, a rendelőben elvégezhető FIV tesztek a vírus elleni ellenanyagokat mutatják ki (leukózisnál magát a vírus antigént). Ebből annyi következik, hogy az ellenanyagok kimutatásához több idő szükséges, így különösen fontos megismételni a tesztet egy friss fertőzés gyanú esetén, ugyanis korai fázisban fals negatív tesztek születhetnek.

Pozitív esetben, amennyiben az állat nem kijárós, szobacica, egyedüli tartásban él és tünetmentes, (tehát nem várnánk, hogy pozitív legyen) érdemes másik diagnosztikai eljárással (PCR vagy Western Blot) megerősíteni a fertőzést, mert kevés eséllyel, de előfordulhat fals pozitivitás a gyorstesztek esetén.

Kijárós ivaros állatnál a rendelőben elvégzett pozitív elisa teszt már önmagában diagnosztikus értékű és nagy valószínűséggel tényleges fertőzés áll a háttérben.  

A hangsúlyt a megelőzésre szükséges fektetni, ugyanis ez a betegség nem gyógyítható, a cicát csak támogató terápiában tudjuk részesíteni, amely optimális esetben növeli az élettartamot. Izoláltan (lakásban) tartott, jó minőségű eledellel, immunerősítéssel ellátott cicák esetében a betegség sokszor hosszú távon, jól menedzselhető.

A különböző vírusellenes szerek használata megkérdőjelezhető, azonban a humán interferon alfa terápia segíthet a tüneti fellángolások közti idő elhúzásában. Fokozott figyelmet kell szentelnünk egy beteg cica állatorvosi kontrollvizsgálataira, hogy az esetleges szövődményeket és fertőzéseket időben elcsípjük és kezelni kezdjük. 

dr Rózsa Bernadett és dr Rózsa Gabriella