hypertensio

Miért szükséges a vérnyomásmérés kedvenceink számára?

Az egészséges állatok vérnyomása 80-160 Hgmm közötti értéket mutat, egyes esetekben azonban lehet túl magas vagy túl alacsony érték is, amely tünetekben is megnyilvánuló következményekkel járhat. 

Hogyan kivitelezhető a vizsgálat egy állaton? 

A HDO típusú vérnyomásmérő készülék a kisállatgyógyászatban használatos legmodernebb eszköz a vérnyomás meghatározására, amely nem invazív (nem fájdalmas, éber állapotban kivitelezhető) módon zajlik. A vizsgálathoz mindössze pár percre és nyugodt körülményekre van szükség. Optimális esetben minden mérés standardizált körülmények között zajlik, tehát lehetőleg ugyanazon szakember végzi, ugyanabban a helyiségben és pozícióban, hogy a mérési eredmények korrektül összehasonlíthatóak legyenek. Kedvencünk faroktövére vagy végtagjára helyezett mandzsetta a humán orvosnál megszokott módon pár másodpercre felfújódik majd leereszt, a folyamatot  5-6 alkalommal ismételni javasolt, hogy az eredmények átlagát nézve minél pontosabb értéket kapjunk.   

Túl magas vérnyomás (Hipertenzió)

Kiváltó okok tekintében az állatok különböznek az emberektől.  Kisállatban a vesebetegség, a pajzsmirigytúlműködés (hyperthyreosis), Cushing-szindróma (hyperadrenocorticismus), ritkább esetben Diabetes mellitus, pheochromocytoma (mellékvese daganat) lehetnek például a magas vérnyomás kialakulásának hátterében. A magas vérnyomással küzdő emberek gyakran fejfájásra panaszkodnak, állatok esetében előfordulhat, hogy viselkedésváltozást eredményez a folyamatos diszkomfortérzet. Tartósan emelkedett érték esetén a legnagyobb veszélynek kitett szervek a szem, az agy, a szív és a vese. Mind a négy szerv esetleges károsodása markáns tünetekben nyilvánulhat meg, ilyen például a retinaleválás, a fehérjevizelés, a szív bal kamrájának megvastagodása vagy az agyban esetlegesen bekövetkező vérzés miatti idegrendszeri tünetek. Ezen súlyos következmények megelőzése érdekében a fent említett betegségek esetén szükségszerűen, panaszmentes állatnál pedig preventív jelleggel javasolt, hogy a belgyógyászati kivizsgálás részét képezze az időnkénti vérnyomásmérés. 

Túl alacsony vérnyomás (Hypotenzió)

Egyes gyógyszerek mellékhatásaképpen, altatáskor vagy krónikus szívbetegségben megfigyelhető olykor, hogy kisállataink vérnyomása csökkent értéket mutat. A gyengeség (mozgás koordinálatlanná válhat), reszketés (fázás), esetlegesen ájulás esetén hasznos diagnosztikai lépés lehet a vérnyomásmérés. 

/dr Rózsa Bernadett/