Pancreatitis

Pancreatitis, avagy a hasnyálmirigy gyulladás

A pancreatitis több szempont szerint kategorizálható betegség: egyrészt lefolyása szerint megkülönböztethetünk akut és krónikus formát, másrészről a betegre gyakorolt ​​hatása szerint lehet akár egészen enyhe, kezelés nélkül elmúló forma, és sajnos létezik igen súlyos, életet veszélyeztető típus is. Nagyon sok következménnyel járó megbetegedés, mely következmények lehetnek helyiek: pl tájogképződés, cisztaképződés, de akár egyéb szervek, szervrendszerek tartósan is károsodhatnak.  

A hasnyálmirigy által termelt emésztő enzimek inaktív formában termelődnek és normál esetben a bélben kezdik meg működésüket. A megfelelő időben és helyen történő aktiválódásért egy sor bonyolult mechanizmus felel, aminek köszönhetően szervezetünk védett az „önemésztődéstől”.

Hasnyálmirigy gyulladás esetén sajnos ez az önemésztődés elleni, bonyolult, több tényezős védekezési mechnizmus meghibásodik, aminek következtében az emésztő enzimek hamar kezdik meg munkájukat, roncsolva ezzel a hasnyálmirigyet, ahol ödémásodás, necrózis, vérzés és gyulladásos sejtes beszűrődés lesz jellemző. Krónikus forma esetén a hasnyálmirigy állományában elindul a fibrózis, kötőszövetes átszövődés.

A folyamat során előbb utóbb a környező szövetek is érintetté válnak. A hasnyálmirigy közelségében található a máj, a gyomor, patkósbél és a jobb vese is. Károsodás esetén ezekben a szervekben és környezetükben jelenik meg a baj: bélgyulladás, epevezető elnyomatódás/elzáródás, hashártya gyulladás, vese és máj paraméterek emelkedését láthatjuk a vérben.  Súlyos, előrehaladott esetekben még több szerv károsodása is bekövetkezhet, végső soron akár elhullást eredményezve.

A hasnyálmirigy gyulladás hosszú távú következményeként kialakulhat cukorbetegség (diabetes mellitus) vagy hasnyálmirigy elégtelenség is (EPI: exocrin pancreas insufficiencia, amikor a folyamat átcsap a ló túloldalára, és nem termelődnek már elégséges mennyiségben emésztő enzimek, így az állat által felvett táplálék emésztetlenül távozik kedvencünk bélrendszeréből krónikus hasmenés formájában)

A hasnyálmirigy-gyulladás lehet önkorlátozó folyamat. Másodlagos fertőzés ritkán alakul ki, a baktériumok bélből történő transzlokációjával, de általában ez nem jellemző és steril gyulladás zajlik.  

Milyen tüneteket észlelhet kedvencén, aki hasnyálmirigy gyulladásban szenved?

Tüneteket illetően vezető a hányás, puposított járás, remegés, étvágytalanság, hasmenés, letargia, magas légzésszám. Az állat besárgulhat.

Azonban nem minden hasnyálmirigy gyulladásnál figyelhető markáns tünet. Krónikus vagy enyhe lefolyású formáknál ugyanis jellegtelen, hasi diszkomfortra utaló diszkrét jeleket észlelhetjük kedvencünkön hullámzó étvágygyal.

Milyen hajlamosító tényezők vezethetnek hasnyálmirigy gyulladáshoz?

A középkorú és idősebb (> 5 éves), túlsúlyos egyedek nagyobb kockázatnak „örvendenek”. Fajták közül a miniatűr schnauzerek, yorkshire terrierek, tacskók, ölebek, uszkárok körében gyakoribb az előfordulás. Nincs egyértelmű nemi predniszpozíció, kanokban és szukákban egyaránt előfordul.

A hiperlipidémia, amikor a vérben magas a triglicerid és koleszterin szint, egy potenciális kockázati tényező. Bizonyos hiperlipidémiával járó hormonális betegségekben szenvedő állatok így gyakran válnak érintetté hasnyálmirigy gyulladással is. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködés (hypothireozis) cukorbetegség (diabetes mellitus, mely lehet ok és következmény is) vagy mellékvesék túlműködése (hyperadrenocorticismus, cushing betegség).

A hiperlipidémia kialakulhat helytelen táplálkozás következtében is, (magas zsírtartalmú eleség etetése esetén) de lehet genetikai is, pl törpe schnauzerek esetén.

Bizonyos gyógyszerek szintén hajlamosíthatnak hasnyálmirigy gyulladás kialakulására, pl epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, bizonyos antibiotikumok stb.

A babesiosis sokak által ismert fertőző megbetegedés, amelynek nagyon sok szövődménye alakulhat ki, köztük a hasnyálmirigy gyulladását is.

A hasnyálmirigy az egyik legérzékenyebb szervünk mind a traumás behatások, mind a perfúzió zavarok tekintetében is, ezért ezen tényezők kedvezőtlen alakulása esetén is kialakulhat pancreatitis.

Hogyan diagnosztizáljuk a hasnyálmirigy gyulladást?

A tünetek alapján amennyiben felmerül hasnyálmirigy gyulladás gyanúja, mindig elvégzünk vérlabor vizsgálatot, ezen belül az un cPL vagy fPL tesztet, valamint ultrahang vizsgálatot egyaránt, amely alapján már meghozható a biztos diagnózis.

Hogyan kezeljük a hasnyálmirigy gyulladást?

Gyógykezelését illetően kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és időtartamú infúziós terápia, a fájdalom csillapítás, gyomorvédelem, hányáscsillapítás és  a megfelelő diétás táplálás, mely szigorúan zsírszegénynek kell lennie. 

/dr Rózsa Gabriella/