PM

Leggyakoribb pajzsmirigyet érintő megbetegedések kutyáknál és macskáknál

Kutyák hypothyreosisa

Kutyák esetében a pajzsmirigy alulműködése az egyik leggyakoribb hormonális rendszert érintő bántalom. Az esetek 95%-ában primer hypothyreosisról van szó, tehát a pajzsmirigy hormon termelését szabályozó tengely „legalsó szintjén”, magával pajzsmiriggyel van a probléma, amely elégtelen mértékben termeli a T4 (tiroxin) hormont. A megbetegedést jellemzően nagyobb testű kutyák körében figyelték meg. 

Tünetek 

Klasszikus esetben a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő kutyák aktivitása és mozgásigénye csökkent és hajlamosak az elhízásra. A meleg helyeket kedvelik (fázékonyak) és gazdijuk letargiát, érdektelenséget tapasztal esetükben. Gyakori jelenség, hogy a hypothyreosisos kutyák testfelszínén bőrtünetek jelennek meg és ezzel érkeznek az állatorvosi rendelőbe. Ilyenkor az alapbetegség miatt csorbul a bőr egészséges védekezőképessége, hajlamossá válik a másodlagos felülfertőzésekre (bakteriális, gombás bántalmak). Ezeknél a kutyusoknál a szimmetrikus szőrhullás, a bőr megvastagodása és hyperpigmentációja is jellegzetes panasz lehet. 

A fentieken túl azonban előfordulhatnak nem klasszikus esetek is. A pajzsmirigy hormonok az egész szervezetre befolyással bírnak, így a tünetek nagyon változatosak: szaporodásbiológiai problémáktól kezdve a szemészeti rendelleneségeken át az idegrendszeri tünetekig, bármi előfordulhat.  

Diagnosztika és gyógykezelés

A pajzsmirigy alulműködés diagnosztizálásához szerencsés esetben egy vérvételre van szükség, amely során két hormon arányát figyeljük meg. A fent említett T4 hormon mellett a termelést serkentő TSH mérése is minden gyanús esetben szükséges. Szerencsés esetben a TSH emelkedett értéket mutat míg  a T4 csökkent tartományban van. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy önmagában a T4 mérése nem diagnosztikai értékű! Számos krónikus, pajzsmirigytől független betegség esetében a szervezet „visszavesz a gázpedálból” ami miatt átmenetileg alacsonyabb T4 szintet mérhetünk (euthyreoid sick syndrome). A tünetek, a T4 és TSH együttes értékelése kell a diagnosztikához.

Sajnos vannak fejtörőbb esetek, ahol a T4 és TSH értékek nem mutatnak klasszikus együttállást, azonban a tünetek alapján pajzsmirigy alul működésre erős a gyanú. Ezekben az esetekben stimmulációs tesztekhez kell folyamodnunk, amely drágább, egy napon belül több vérvételi alkalomból álló vizsgálatot jelent. 

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő kutyák hiányos hormontermelését gyógyszerkészítményekkel pótolhatjuk. A naponta egyszer (vagy adott esetben kétszer) adandó tablettás vagy oldatos formátumú gyógyszerek adása mellett kutyusunkat kezdetben havonta majd fél évente szükséges kontrollra vinni. A gyógyszerbeadás utáni megfelelő időzítés betartása a vérvételeknél nagyon fontos.  

Macskák hyperthyreosisa

Macskák esetében a hormonális rendszert érintő megbetegedések leggyakoribbja a pajzsmirigy túlműködése. A hátterében gyakrabban a pajzsmirigy hyperplasiaja vagy ritkább esetben tumoros elváltozása áll és korosztályt tekintve főleg az idősödő (10 év feletti) illetve középkorú cicák az érintettek. Kiváltó okok pontosan nem ismertek, de számos tényezőt gyanítanak amely befolyással lehet a kórfolyamatra, pl  táplálkozás, immunológiai folyamatok, tartási körülmények, genetika. 

Tünetek

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő cicák nyugtalanok, gyakran hyperaktívak és/vagy agresszívek, viselkedésük megváltozott. Falánkságuk ellenére rossz kondíció jellemző rájuk, szőrzetük csapzott lehet. A fokozott metabolizmus következtében hasmenés, hányás gyakran előfordul náluk, sokszor vokalizálnak akár az éjszaka folyamán is. A hyperthyreosis szövődményei közé tartozik a magas vérnyomás miatt kialakuló szem és szívkárosodás. A fizikális vizsgálat során az állatorvos súlyos fokú dehidrációt és rendkívül magas pulzust is (akár 250/perc feletti) gyakran tapasztal. 

Diagnosztika és gyógykezelés

Ellentétben a kutyáknál leírt diagnosztikai irányelvekkel, a cicák hyperthyreosisa esetében a T4 (tiroxin) mérése önmagában diagnosztikai értékű. Amire azonban figyelni kell, hogy a referencia értéket még nem meghaladó de ún. „szürke zónában” lévő T4 szintet monitorozni ajánlott. Amennyiben a betegség igazolódik, a cica tablettás, oldatos, vagy újabban a fül belső felszínére kenhető kenőcs formátumban adható gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyeket napi kétszer (vagy adott esetekben egyszer) szükséges adni. Ebben az esetben is rendkívül fontos a kezdetben szorosabb, későbbiekben ritkább időközönként megejtett kontrollvizsgálat és az esetlegesen kialakult szövődmények kezelése.

Mivel a 10 év feletti cicák 30%-át érinti a beszűkült vesefunkció, a gyógyszeres terápia megkezdését követően a tiroxin szintje mellett a veseparaméterekre szentelt fokozott figyelem is nagyon fontos, ugyanis a gyógyszeres terápia következtében csökkenő (normalizálódó) vérnyomás hatással lehet a konkurens vesebetegség súlyosbodására.  

/dr Rózsa Bernadett és dr Rózsa Gabriella/