aneszt

Műtétre visszük kedvencünket – Mi történik a zárt ajtók mögött? Hogyan zajlik az anesztézia?

Sok gazdiban felmerül a kérdés, vajon mi történik pontosan kedvencével a műtét előtti érzékeny búcsú és a műtét utáni viszontlátás között. Ebben a leírásban most fény derül az eddig homályos részletekre. A műtét jellegétől, az állat rizikócsoportba sorolásától függően természetesen több, egymástól kisebb-nagyobb mértékben eltérő altatási protokoll létezik.  Jelen esetben vegyünk például egy igen gyakori, teljes anesztéziát igénylő lágyszervi műtétet, az ivartalanítást. A búcsút követően három fázisra oszthatóak a történések: 

Első fázis – A premedikáció

A premedikáció a vénakanül behelyezésével kezdődik, amely lehetővé teszi az intravénás altatószerek beadása mellett infúzió adását is, így segíthetünk fenntartani a megfelelő keringést az altatás során. A vénakanül leggyakrabban a mellső lábba kerül de a műtéti terület lokalizációjától függően kerülhet hátsó végtagba is. Ezek után a páciens megkapja a súlyának megfelelő, számára előkészített “koktélt”, amely teljes tudatvesztést még nem okoz, azonban izomrelaxációt és teljes nyugalmat idéz elő, oldja a félelmet és szorongást. Ekkor kerül beadásra a műtét alatti fájdalomcsillapítást biztosító injekció is, amely hatásmaximumát a műtét kezdetekor éri el.

Második fázis – Az indukció és az operáció

Megfelelő mennyiségű idő elteltét követően az indukció következik, ekkor kutyusunk/cicánk már teljesen ellazult állapotban van. Az indukció szintén intravénás gyógyszerkészítménnyel valósul meg és ezen a ponton lép fel a teljes tudatvesztés a fájdalomcsillapítás és izomrelaxáció mellett. Feladatunk e hármas egység fenntartása egészen az ébredésig. Az indukció során a páciens légcsőtubust kap, így a műtét ideje alatt altatógépre helyezhető, az altatás mélysége az altatógáz szabályozásával kormányozható. 

A gázra helyezéssel egyidőben felkerülnek az ún. „őrző monitorok” amik segítségével végig nyomon követhetjük az állat vitális paramétereit. Figyeljük többek között a pulzust, légzésszámot, az oxigénellátottságot, a vérnyomást, testhőmérsékletet a műtét során.

Ezután következik a műtéti terület előkészítése: nyírás után több fázisban fertőtlenítő szappanos lemosás majd alkoholos lemosás következik. A területet a bemosakodott sebész elizolálja környezetétől egy steril fólia segítségével majd kezdődhet a műtét.

 

Harmadik fázis – Az ébresztés

A műtét végeztével az altatógép kikapcsol, az őrző monitorok lekerülnek. A sebhely tisztítása és lefedése után állatunk egy nyugodt, meleg helyre kerül egy kolléga felügyelete mellett. Az ébredés fázisa egyedenként igencsak eltérő, akárcsak az emberek esetében. Egyes kutyák/cicák teljesen nyugodtan és zökkenőmentesen ébrednek, mások esetében esszenciális a szoros felügyelet, szavakkal és simogatással történő nyugtatás. Mikor testhő lassan normalizálódik, kis betegünk fejét emelgeti, pislog, óvatosan eltávolítjuk a légcsőtubust és megkapja a szükséges műtét utáni gyógyszerek első adagját (általában fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő ill. indokolt esetben antibiotikum). Mikor ismét járóképes állapotban van, nincs más hátra, mint a gazdi köszöntése.