altatási tájékoztató

Kutyák és macskák altatással járó beavatkozási előtti és utáni teendők

A műtét / altatás előtti teendők

Minden altatással járó beavatkozás előtt (legyen ez „csupán” egy rutin műtétnek számító ivartalanítás) szükséges egy állatorvosi vizit. E során az állatorvos klinikailag megvizsgálja az állatot, felméri a beavatkozás komplexitását és hosszát, valamint tájékoztatja a tulajdonost a szükséges tudnivalókról.

Akár egy klinikailag egészségesnek tűnő állat esetén is lehetségesek olyan rejtett betegségek, amely befolyásolják az altatást és az azt követő ébredést. Ezen kockázatok csökkentése érdekében minden esetben (még egy fiatal állatnál is) javasoljuk az előzetes vérvételt. Ezzel a vizsgálattal ellenőrizni tudjuk a belső szervek funkcióját (máj, vese, hasnyálmirigy), a vérsejtek számát és összetételét, valamint elengedhetetlen eleme egy szívférgesség szűrés. Ezen felül szükséges egy kardiológiai kivizsgálás, amely során ultrahanggal megvizsgálják a szív morfológiai és funkcionális állapotát és esetleges eltéréseit.

A beavatkozás előtti este szükséges, kisállatoknak készített samponnal megfürdetni kedvencünket, így a nagyobb szennyeződéseket el tudjuk távolítani a szőrzetéről és a műtéti higiéniát jelentősen javíthatjuk. Természetesen a beavatkozás környékéről a szőrt minden esetben lenyírjuk és a bőrt többször fertőtlenítjük közvetlenül a műtét előtt, a teljese sterilitás érdekében.

Az altatás napján a tervezett időpont előtt 6 óra koplalásra és 4 óra szomjazásra van szükség, hogy a gyomor biztosan üres legyen az altatás pillanatában, így az esetleges hányást és az ezzel járó félrenyelést el tudjuk kerülni.

Kérjük Önöket, hogy a beavatkozásra a megbeszélt időpont előtt pár perccel érkezzenek, így elkerülhetjük az esetleges csúszást a műtéti rendben. A beleegyező nyilatkozat aláírása minden esetben elengedhetetlen, hogy a megbeszélt feladatot el tudjuk végezni.

Az előzőek összefoglalása pontokba szedve:

  1. Előzetes állatorvosi vizit
  2. Klinikai és kiegészítő vizsgálatok
  3. Előző este fürdetés
  4. Beavatkozás előtt 6 óra koplalás és 4 óra szomjazás
  5. Kérjük, az időpont előtt pár perccel érkezzenek
Az altatást követő legfontosabb tudnivalók

 

Az altatással járó beavatkozás végeztével az ébredés az altatószerek ürülésével, illetve azok felfüggesztésével valósul meg. Ilyenkor az állatok diszkomfortot élnek át, amelyet enyhe nyüszögés, esetleg remegés kísérhet. Köszönhetően annak, hogy az állat a műtét során és azt követően a fájdalomcsillapítókat kombinációban kapja ez a reakció nem a fájdalomnak a jele, legtöbbször simogatással és egy-egy kedves szóval megszakítható.

Kedvencünk tudata ilyenkor még nem teljesen tiszta, így őt etetni és itatni nem javasolt a félrenyelés elkerülése végett. Onnan tudjuk, hogy önállóan képes elfogyasztani a részére szánt eleséget vagy vizet, ha a szoba ellenkező sarkába letéve a tálját, képes a saját lábán odasétálni.

A műtét napján szükséges gyógyszereket (legyen ez antibiotikum, fájdalomcsillapító, vagy bármi egyéb) az állat minden esetben injekciós formában megkapja, így aznap általában nem szükséges neki semmit szájon át beadni. Ezt követően a megfelelő gyógyszereket a kórlapon található információk szerint szükséges adagolni neki.

Miután haza értünk az állatot ne tegyük túl meleg vagy hideg helyre illetve magasra, ahonnan potenciálisan leeshet.

A műtéteket követően a sebet több rétegben varrjuk össze, amely belső felszívódó és külső nem felszívódó varratokat jelent. Ezek eltávolítása általában 10-14 nappal a beavatkozás után szükséges, amennyiben az operáló orvos másképp nem rendelkezik. A varratszedés nem jelent újabb költséget, ezt tartalmazza a műtét ára. A sebet külön kezelni általában nem szükséges (még fertőtlenítő szerrel sem). Amennyiben a területet kötéssel fedjük annak eltávolításáról, illetve annak megfelelő idejéről tájékoztatjuk a tulajdonost.