szemeszet

Hogyan zajlik egy szemészeti vizsgálat a DélBudaVet Rendelőben?

Minden esetben részletes kórelőzmény felvétele után kezdődik meg a soklépcsős szemészeti vizsgálat, amely az esetek komplexitásától valamint az állat kooperációjától függően átlagosan 40-60percet vesz igénybe.

Első lépésként reakció és reflex vizsgálatokat végzünk az állaton, amely során felmérjük a látóképességet, valamint a szemet beidegző idegek működéséről nyerünk információt. Amennyiben a kórelőzményben látóképesség romlására utaló információk merülnek fel, úgy megfigyeljük az állat idegen környezetben való mozgását, akadályok kikerülésének képességét.

Ezt követően tapintással szemügyre vesszük a szemgolyók méretét, szimmetriáját, fájdalmasságát, turgorát. Megfigyeljük a szemhéjak állását és az állat pislogásának szabályosságát.

Ezek után kerülhet sor az olyan kiegészítő vizsgálatokra, amelyeket különféle eszközökkel, tesztcsíkokkal, és festésekkel végzünk el.

Egyik legfontosabb eszközünk a réslámpa, amellyel 10x-16x-os nagyításban tudjuk szemügyre venni a szemfelszínt valamint a szem elülső szegmenseit. A vizsgálatot többször elvégezzük, szaruhártya festés előtt és után is.

Könnytermelés mérését Schirmer könnyteszttel végezzük, egy perc alatt termelt reflexes könnytermelést számszerűsítjük a segítségével, amely a könnyfilm réteg vizes fázisának mennyiségéről ad számunkra információt.  

Ezután kétféle festést használunk: Fluorescein és Rose Bengal festés segítségével még a legapróbb elváltozások, sérülések, szaruhártya hám rendellenességek is láthatóvá válnak számunkra. Ezen túl a Fluorescein festést használjuk a könnycsatornák átjárhatóságának vizsgálatához (Jones teszt), valamint könnyfilm felszakadás mérésére (TFBUT) is, amely a minőségi könnyproblémák felderítésében hasznos támpont.

Következő lépésnél érzéstelenítő szemcseppet adunk az állatnak, amely alkalmazása után a pislogó hártyák belső részét fájdalommentesen tudjuk szemügyre venni valamint szemnyomást is kellemetlenség nélkül tudjuk megmérni.

Ezt követően kerülhet sor a pupilla tágítására, hogy alaposan szemügyre vehessük réslámpával a szemlencse egész területét, valamint ophtalmoszkóppal a retinát a látóidegfővel.

Amennyiben szükséges elvégezzük a szem ultrahangos vizsgálatát, amely során méréseket tudunk végezni a szemgolyóról és egyes közegeiről, valamint detektálni tudjuk a szemgolyón belüli és mögötti folyamatokat (daganatok, retina leválás, üvegtest elváltozásai)

Bizonyos esetekben az állatorvosi szemészet területén belül is végzünk mintavételezéseket, ez történhet mikrobiológiai, citológiai vagy szövettani vizsgálat céljából egyaránt.