Leopárdgekkó

(Eublepharis macularius)

Eredeti élőhelye az ázsiai meleg, sziklás félsivatagos sztyeppék. Alkonyatkor és éjszaka aktív. 

Ujjairól hiányoznak a többi gekkóra jellemző lamellák, amik a függőleges mászást segítik, helyette ásást segítő karmai vannak. Lamellák nélkül nem mászik olyan ügyesen, ezért inkább a talajon mozog, ezt vegyük figyelembe mikor terráriumot választunk, illetve rendezünk be neki.

 Egy állat esetén a minimális élettér 60x45x45 cm. A leopárd gekkó helyét próbáljuk a természetes élőhelyéhez hasonlóan berendezni. Legyen bent több búvóhely, ahol napközben pihenhet, elbújhat. Ideális esetben háromféle bújó áll a gekkó rendelkezésére: száraz-meleg, hűvös-száraz és egy hűvös-nedves. A hűvös végen lévő bújó lehet egyben egy párás-nedves bújó is, ha nincsen lehetőségünk több bújó elhelyezésére. A párás bújó kialakításához olyan aljzatot (pl. kókuszrostot, moha, tőzeg, papírtörlő) helyezünk el a bújóban, ami megtartja a nedvességet. A nedves bújó nagyon fontos, magasabb páratartalma puhán tartja a gekkó bőrét és megkönnyíti a vedlést. Környezetgazdagítás céljából a ketrecbe helyezhetünk nem mérgező és nem szúrós élő növényeket vagy műnövényeket, természetes tereptárgyakat (sziklákat, ágakat). Választhatunk beépített hátterű terráriumot, ezzel is növelve a mászófelületet. Naponta ellenőrizzük a nedves bújót is, a rendszeres párásítás nem szükséges, mert a faj ideális páraigénye 30-40%. Mindig legyen előtte tiszta víz, lapos itató tálban.

A terráriumban legyen melegebb és hűvösebb rész, hogy kedvencünk megfelelően tudja szabályozni testhőmérsékletét. A terrárium egyik végébe helyezhetünk fűtőlapot vagy melegítő spot lámpát. UVB lámpa nem szükséges ezen faj esetén éjszakai . Az erős fény zavarhatja, különösen éjszaka stresszelheti. Este lámpát csak akkor kell használnunk, ha anélkül nem tudjuk biztosítani a megfelelő éjszakai hőmérsékletet. Ebben az esetben léteznek kék vagy infravörös fényű melegítő izzók, melyek fénye kevésbé zavaró. A terráriumi világítás beállításánál is törekedjünk az élőhely másolására, ami a nyáron 14 óra világosságot és 10 óra sötétséget, télen pedig 12 világosságot és 12 óra sötétséget jelent. A téli-nyári átmenetet fokozatosan állítsuk be. Legpraktikusabb, ha időzítő kapcsolót használunk.

Az aljzat helyes megválasztása nagyon fontos, a rossz talaj komoly egészségügyi kockázatot jelent. Aljzatnak használhatunk hüllőszőnyeget, papírtörlőt (főleg fiataloknál), félsivatagi terráriumi talajkeveréket, lapos kavicsokat (akkora méretet, amit nem tud lenyelni), csempét (ügyeljünk, arra, hogy ne forrósodjon fel!). Ne használjunk apró lenyelhető kavicsot, faforgácsot, virágföldet, tőzeget, kókuszrostot (ezeket csak a nedves bújóba tehetünk!). Sivatagi, akváriumi homokot ne használjunk, mert elfogyasztása könnyen bélelzáródást okozhat.

A leopárd gekkó ragadozó állat, élő táplálékot fogyaszt. Táplálékát kis és közepes méretű rovarok, lárvák alkotják. Adhatunk neki tücsköt, csótányt, lisztkukacot, gyászbogárlárvát, selyemhernyót, viaszmolyt (utóbbi magas zsírtartalma miatt csak nasiként). A fiatal, beteg vagy gyenge gekkókat naponta, a felnőtteket 2-3 naponta etessük. Mivel éjszakai állat, ezért célszerű az etetést is késő délutánra vagy estére időzíteni. Egy fiatal felnőtt állat átlagosan 5-6 rovart eszik meg. Azokat a rovarokat, amiket 15-20 percen belül nem eszik meg, távolítsuk el a terráriumból, mert egyrészt stresszelhetik az állatot, másrészt a nagyobb tücsök vagy csótány meg is rághatja a gekkót. Lisztkukacot kis tálkában hagyhatunk bent. Gekkónk menüjének összeállításánál törekedjünk a változatosságra és csak kizárólag táplálásra szánt rovarokkal etessük (a „vad” rovarok etetése kockázatos). Rendszeresen kapjanak táplálékkiegészítőt, vitaminokat, legegyszerűbb, ha az eleségállatokat beleforgatjuk ezekbe a porokba, vagy egy kis tálban bent is hagyhatunk a terráriumban. Érdemes az eleségállatokat is porozott növényekkel etetni.Tiszta állatok, általában ugyanarra a helyre ürítenek. Az ürüléket rendszeresen távolítsuk el. A teljes aljzatot pár havonta cseréljük le.

Környezeti paraméterek:

  • Nappali hőmérséklet 28-32 fok
  • Éjszakai hőmérséklet 21-24 fok
  • 30-40 %-os páratartalom

 

Használjunk hőmérőket és pártartalom mérőket, hogy ellenőrizni és követni tudjuk a paraméterek változását. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom elengedhetetlen ahhoz, hogy gekkónk egészséges legyen.

A leopárd gekkó általában jól viseli a kézbevételt, de fokozatosan szoktassuk hozzá. Mindig óvatosan, türelmesen bánjunk velük! Először hagyjunk neki időt, hogy megszokja az új környezetet. Rögtön ne vegyük kézbe, hanem csak nyúljunk be a terráriumba, hagyjuk, hogy megszaglásszon vagy a kezünkbe másszon. Ha már hozzánk szokott, akkor rendszeresen, kis időre vegyük kézbe, mindig alulról nyúljunk hozzá, ne markoljunk rá. Adhatunk neki ételt is kézből jutalomként. A többi gyíkfélére jellemzően védekezési mechanizmusként le tudja dobni a farkát. A seb gyorsan gyógyul, és valamennyire visszanő a farok is, de sosem az eredeti méretre. A leopárd gekkó farka ezen kívül zsírraktározásra is szolgál. A duci farok a jól tartott, gondosan nevelt gekkó jele 😊

 

Fontos, hogy hímeket ne tartsunk együtt, mert rivalizálni fognak, és az erősebb teljesen el fogja nyomni, zaklatni fogja a kisebbet. A nőstények általában jól viselik egymás társaságát. Ha több gekkót tartunk együtt nagyobb terráriumra és több rejtekhelyre lesz szükségünk.

Fogságban, gondos tartás mellett 15-25 évet is élhetnek.

Írta: Zombor Kata

Lektorálta: Dr. Yurt Attila