Párduc Kaméleon

(Furcifer pardalis)

 

A párduckaméleon Madagaszkáron őshonos. Nedves bozótosokban, de a meleg, párás esőerdőben és tengerparti élőhelyeken is megtalálható. A lombkorona- és cserjeszinten mozog. 

A kaméleonok híres színváltoztató képessége ennél a fajnál figyelhető meg a legjobban, és az állat hangulatától függően változik. A hím változatos és élénk színű, a nőstény színezete visszafogottabb.

A terrárium berendezésénél tartsuk szem előtt milyen a kaméleon természetes élőhelye. Minél jobban tudjunk az eredeti környezetet és annak jellemzőit másolni, kedvencünk annál jobban fogja magát érezni. Álló terráriumot válaszunk, melynek minimális mérete egy kifejlett példány esetén 90x50x50cm. Helyezzünk el élő növényeket a terráriumban, ezek segítik a párás környezet fenntartását és búvóhelyként is szolgálnak,mellesleg dekorációnak sem utolsó választások. A kaméleon a levelekről szereti nyalogatni a vízcseppeket, és néha meg is csipkedi őket, ezért csak nem mérgező növényfajokat válaszunk. Helyezzünk el sok ágat vízszintesen és függőlegesen a növények köré, hogy az állat tudjon fel-le mozogni. A párduckaméleon esetében is kettőféle lámpára lesz szükségünk, egy UVB és egy melegítő lámpára. Az UVB izzó elengedhetetlen a megfelelő anyagcseréhez, körülbelül 6 hónap alatt veszítenek hatásukból, hiába világítanak, ezért rendszeresen cseréljük őket. A lámpák elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy itt is mint minden hüllő esetében legyen melegebb és hidegebb rész, amik között az állat a szükségletének megfelelően tud választani. A párduckaméleon melegebb környezetet igényel, ezért ha éjszaka ezt nem tudjuk csak lámpa segítségével biztosítani, használjunk éjszakai melegítő izzókat, melyek fénye nem zavarja az állat az alvásban. Nappal körülbelül 10-12 óra megvilágításra van szüksége, éjszaka kapcsoljuk le az lámpákat, mert az állatnak sötétre van szüksége a pihenéshez. Naponta 2-3 alkalommal párásítsunk. A megfelelő páratartalom fontos a sikeres vedléshez, a hidratáláshoz. Permetezés mellett csobogót vagy csepegtető rendszert is helyezhetünk a terráriumban, ez segít fenntartani a párás környezetet és a levelekre csepegő vizet pedig a kaméleon le tudja nyalogatni. Pipettából is kínálhatunk neki vizet.

Környezeti paraméterek:

  • Nappali hőmérséklet 28-35 fok

  • Éjszakai 21-24 fok

  • Páratartalom: Nappali 40-60%, éjszaka akár 70-90%

Aljzatnak tőzeg vagy kókuszrost javasolt. Használhatunk még hüllőszőnyeget is. Kerüljük azokat az alomanyagokat, mint például a mulcs, mert a kéregdarabok ráragadhatnak az állat nyelvére vagy lenyelhetik.

Rendszeresen takarítsuk a terráriumot.

Ragadozó állat, csak élő rovarokat fogyaszt. A fiatal állatoknál fontos a méret, csak akkora prédával etessük, ami a szájával megegyező méretű (muslica, röpképtelen légy, kicsi tücsök), mert megsérülhet a nyelve, vagy meg is fulladhat. A fiatal kaméleon naponta, akár 2 alkalommal is ehet, a kifejlett egyedet naponta etessük. A párduckaméleon menü tücsökből, sáskából, csótányból, gyászbogár lárvából, rózsabogár lárvából, viaszmolyból, lisztkukacból áll. Gondoskodjunk a megfelelő multivitamin és kalcium forrásról is.

Magányosan tartsuk, mert territoriális állat, társaival agresszív.

Ha szeretnénk, türelemmel fokozatosan kézhez szoktathatjuk, szelídebbek, mint a sisakos kaméleon. Ne felejtsük el, hogy a kaméleon nem igényli a kézbevételt és valamilyen szinten stresszként éli meg, ahogy azt is hogy a terráriumon kívül van, hiszen a szobában, a kezünkben nem teljesülnek a számára ideális környezeti feltételek. Ha olyan állatot szeretnénk, ami igényli a napi törődést, simogatást akkor ne kaméleont válasszunk!              Általában 3-5 évet él. Élettartamát nagyban befolyásolja a tartási körülmény, a táplálás és a genetika is.

 

Írta: Zombor Kata

Lektorálta: Dr. Yurt Attila