Sisakos Kaméleon

A sisakos kaméleon Szaúd-Arábiában és Jemenben őshonos. Félsivatagos száraz, bokros területek lakója. A sisakos kaméleon tágas terráriumot igényel, egy kifejlett egyednek kb. 90x60x60 cm-es lakóhely javasolt. A sisakos kaméleon igen territoriális, ezért érdemes egyedül tartani. A terrárium berendezésénél próbáljuk leutánozni a természetes környezetét, helyezzünk be mászóágakat, és élő (nem mérgező, mert szereti csipkedni a leveleket) növényzetet, amibe el tud bújni. Mint minden hüllő esetében, úgy alakítsuk ki a lakhelyet, hogy legyen egy melegebb (kb. 28-32 fokos) és hűvösebb (kb. 22-24 fokos) rész is. Az éjszakai hőmérséklet akár 15 fokig is leeshet. 

Mivel nappali állat, ezért az egészséges fejlődéséhez és anyagcseréjéhez szüksége van napfényt helyettesítő UVB lámpára is. Az UVB izzók 6 hónap alatt veszítenek hatásukból, hiába világítanak, ezért rendszeresen cseréljük őket. Puszta kézzel ne tapintsuk meg az égőt, mert veszíthet hatékonyságából, inkább ruhával csavarjuk be a foglalatba. A kaméleonnak nyáron 10-12, télen 8-10 óra megvilágításra van szüksége. Éjszaka kapcsoljuk le a lámpákat, mert az állatnak sötétre van szüksége a megfelelő pihenéshez. Az egészséges kaméleon mindig fent, az ágakba kapaszkodva alszik, ha lent van a terrárium alján és nem tud felkapaszkodni akkor nagy valószínűséggel beteg, mindenképp keressünk fel egzotikus állatorvost.

Természetes élőhelyén az összegyűlt harmatot nyalogatja. Rendszeresen, naponta 2-3 alkalommal permetezzük be a terráriumot. A megfelelő párásítás nagyon fontos, egyrészt a sisakos kaméleon a többi hüllőhöz képest sokat iszik, másrészt itatótálból, állóvízből nem szoktak maguktól inni. A túl száraz terrárium vedlési problémákat okozhat, tehát lényeges, hogy fenntartsuk az ideális páratartalmat (napközben 35-50%, éjszaka akár 80-90%) .

Alomnak használjunk pár centi vastag tőzegréteget vagy kókuszrostot. A homok és a fakéreg nem megfelelő, nyelvükre tapadva komoly gondokat okozhat.

Szaglása kifinomult, igényli a tisztaságot, rendszeresen takarítsuk a terráriumot.

 

Alapvetően nem igényli, hogy kézbe vegyük és simogassuk, de ha szeretnénk akkor türelemmel kézhez szoktatható. Viszont ne felejtsük el, hogy minél tovább tartjuk távol a számára ideális környezettől, azaz minél több időt tölt a terráriumon kívül, annál több stressz éri.

Ragadozó, rovarevő állat. Zsákmányukat hosszú nyelvükkel vadásszák le. Csak az élő, mozgó eleséget fogadja el. A kis kaméleont naponta etessük, a kifejlett példányt elég heti 4-5 alkalommal. Etethetjük kézből, vagy kis tálkába is berakhatjuk az prédákat, amiket aztán kedve szerint vadászhat le. A pici kaméleont muslicával, röpképtelen léggyel vagy kisebb tücsökkel etessük. A tücsöknél vigyázzunk, mert a bent maradt állatok esetleg megrághatják az alvó kaméleont. Etethetjük barna tücsökkel, fekete tücsökkel (kisebbet válasszunk mert vadabbak és nem is minden kaméleon eszi meg), lisztkukaccal, viaszmoly lárvával, gyászbogár lárvával, csótánnyal, röpképtelen léggyel, sáskával. 

Csak tápláléknak szánt eledellel etessük, ne a természetből befogott rovarokkal, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy kedvencünk elkap valamilyen fertőzést, (pl. atkásság, férgesség, bakteriális fertőzések). Mindig korának és méretének megfelelő táplálékot válasszunk neki. Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő ásványi anyag és vitamin pótlásról, multivitamin, illetve kalcium és D3 vitaminos készítményekkel.

A sisakos kaméleon átlagos élettartama hazánkban 2-4 év, de ezt nagyban befolyásolja a genetika és a tartási körülmények, a táplálék minősége és a környezeti feltételek.Írta: Zombor Kata

Lektorálta: Dr. Yurt Attila