Szakállas agáma

(Pogona vitticeps)

A szakállas agáma a természetben Ausztrália sivatagos területein előforduló közepes termetű gyíkféle. A természetes élőhelyéből adódóan a meleg, száraz sivatagi környezet a legmegfelelőbb nekik, így a terrárium kialakításánál is erre kell törekednünk. A terrárium méretét igazítsuk az agáma méretéhez. A pici agámát az elején célszerű kisebb helyen tartani, hogy könnyebben megtalálja a táplálékot. Majd, ahogy nő nagyobbra kell cserélni a terráriumot, egy kifejlett egyednek egy minimum 100x50x50cm, de minél nagyobb, annál jobb. Környezetgazdagítás céljából tehetünk be ágakat, sziklákat.  

A kedvencünk kényelme érdekében célszerű a terráriumon belül napozó emelvényt elhelyezni, ahova kényelmesen kifeküdhet, valamint mindenképpen szükséges egy búvóhelyet biztosítani, ahova elvonulhat a figyelő szemek elől. Ha több agámát tartunk együtt, gondoskodjunk több búvó-és napozóhelyről, hogy elkerüljük a vitás helyzeteket. Mindig legyen a terráriumban egy nagy, tiszta vízzel teli fürdőtál. Aljzatnak vitaminozott hüllőknek készült homokot, sivatagi állatoknak való talajkeveréket, hüllő szőnyeget, vagy egyszerűbb esetben papírtörlőt alkalmazzunk. Ne használjunk fakérget, forgácsot, apró kavicsot, ezzel elkerülhetjük a bélelzáródást..

Fontos, hogy a hőmérséklet a napozóhelyen 38-42 fok között legyen, a terrárium hűvös oldalán pedig 22-28 fok közötti legyen ez az érték, így lehetővé tesszük állatunk számára a termoregulációt (testhőjének szabályozását). Nappali fajként körülbelül 10-12 órás megvilágításra van szüksége, éjszaka pedig sötétségre. Lámpát éjszaka abban az esetben használjuk, ha a megfelelő hőmérsékletet nélküle nem tudjuk biztosítani. Erre a célra éjszakai melegítő lámpát használhatunk, ennek a fény nem zavarja az állat éjszakai pihenését. Szükségünk lesz még egy UVB izzóra is, ami a napfényt imitálja és elengedhetetlen, hogy agámánk egészséges maradjon. Az UVB izzók körülbelül 6 hónap alatt veszítenek hatásukból, hiába világítanak, ezért rendszeresen cseréljük őket és csak kesztyűvel érjünk az izzóhoz. Mivel sivatagi állat, ezért alacsonyabb páratartalom is elég neki.  A terráriumot és a vizes tálat rendszeresen takarítsuk. Pár havonta cseréljük ki a teljes aljzatot.

Környezeti paraméterek:

Nappali hőmérséklet: 38-42 °C a napozóhelyen, 22-28 °C a hűvös helyen.

 

Éjszakai hőmérséklet: 20 °C

 

Páratartalom: 30-40 %

 

A helyes étrend összeállítása nagyon fontos. Míg egy fiatal egyed sokkal nagyobb százalékban (kb 80% rovar 20% növény) fogyaszt rovarokat, addig egy kifejlett egyednél ez kb 70% növény 30% rovar. A fiatal agámát naponta, a felnőtt egyedet 2-3 naponta etessük. Annyi eleséget kapjon, amit 10-15 perc alatt megeszik. A megmaradt rovarokat szedjük ki, mert stresszelhetik, de akár meg is rághatják az agámát, főleg a fiatalokat. Kerüljük a vadon befogott zsákmányállatokat, a salátát, citrusféléket, az avokádót, sóskát és a spenótot. Etethetjük tücsökkel, sáskával, csótánnyal, gyászbogár lárvával, lisztkukaccal, viaszmoly lárvával. A növények közül jó választás lehet a sütőtök, répa, zeller, uborka, bazsalikom, menta, szegfű, lóhere, gyermekláncfű, rózsaszirom, cseresznye, alma, szeder, eper, áfonya, körte, szőlő stb. Figyeljünk oda, mert könnyen elhízik. Szem előtt kell tartani a változatos táplálást, de el kell fogadnunk, hogy kedvencünknek is lesznek olyan ételek, amiket szívesebben elfogad és olyanok, amiket egyértelműen visszautasít.

Az agáma megfelelő tartásához hozzá tartozik a rendszeres fürdetés. Ez hozzájárul a megfelelő közérzethez, emésztéshez, és a vedlést is segíti. A fürdővíz legyen langyos és tiszta.

A szakállas agáma szelíd természetű, így gyorsan kézhez szoktatható. Ha fenyegetve érzi magát felfújja a torkát.

Átlagos élettartama 8-12 év, de függ az étrendtől, a tartás körülményeitől és a genetikától is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Írta: Zombor Kata

Lektorálta: Dr. Yurt Attila