Teknősök páncélrothadása

A páncélrothadás a házi kedvencként tartott teknőseink egyik leggyakoribb megbetegedése hazánkban. Na de mi okozza ezt a kórképet?

         A páncélrothadás több különböző baktérium (leggyakrabban Pseudomonas és Aeromonas fajok), illetve esetenként gombás fertőzés (Fusarium, Aspergillus fajok) következtében kialakuló, igen lassú, azonban kezelés nélkül végzetes lefolyású kórkép. Spontán nem tud megjelenni, szükség van valamilyen hajlamosító tényezőre vagy kiváltó okra, ami lehet:

 • A páncél bármilyen traumájából adódó mechanikai sérülése bemeneti kaput adhat a fent említett kórokozóknak, ezáltal elindítva a kóros folyamatot.
 • A helytelen tartástechnológia számos hajlamosító tényezőt szülhet:
  • UVB fény hiánya miatti meggyengült páncél
  • Szárazföldi teknősök esetén a túl magas páratartalom  is meg tudja puhítani a páncélt (minden faj esetén eltérő ez az érték, ezért érdemes a gazdinak az állat vásárlása előtt ennek is alaposan utána járnia).
  • Vízi teknősök esetén a nem megfelelő vízminőség, túl ritkán cserélt víz
  • Túlságosan nedves alomanyag

Tünetek

         A páncél felszíne megpuhul a demineralizáció következtében, repedések alakulhatnak ki, előrehaladottabb esetben pedig kiterjedt fekélyeket is láthatunk a páncélon. Az elváltozások szaga gyakran kellemetlen a bakteriális tevékenység következtében. Az érintett állatok étvágytalanná és inaktívvá válhatnak, főleg régóta fennálló, kezeletlen esetekben.

Diagnózis

         A fizikális vizsgálat valamint a kórelőzményi adatok alapján az állatorvosban már elég erősen megfogalmazódik a gyanú, az előrehaladott esetek már ez alapján diagnosztizálhatóak, azonban egy röntgenvizsgálat segíthet felmérni a fertőzés mélységét és a csontállomány érintettségét.

Kezelés

 • Sebkezelés: A sérült területek tisztításával és fertőtlenítésével rengeteget segítünk. Sebészeti beavatkozás szükséges lehet az elhalt szövetek eltávolításához.
 • Antibiotikumok és gombaellenes szerek: Célzott gyógyszeres kezelés a kórokozók ellen, gyakran helyileg és szisztémásan egyaránt.
 • Környezetjavítás: A tartási körülmények optimalizálása, beleértve a megfelelő UVB világítást, hőmérsékletet és páratartalmat, valamint az alapos takarítást, vízi fajok esetén pedig a rendszeres vízcserét.
 • Táplálkozás: Kiegyensúlyozott étrend biztosítása a teknős immunrendszerének erősítése érdekében.

A páncélrothadás kezeléséhez elengedhetetlen a gyors és hatékony beavatkozás, valamint a teknős tartási körülményeinek optimalizálása, hogy megakadályozzuk a fertőzés kiújulását és súlyosbodását. A prognózist nagyban befolyásolja, hogy mikor kezdjük el kezelni az állatot

Dr. Yurt Attila