Gyógyszer beadás

Gyógyszerbeadási kisokos gazdik számára – Amin a terápia sikere áll vagy bukik

Sok gazdi számára a gyógyszerbeadási kötelezettség egyenlő a rémálommal. Különösen a kijárós/agresszív cicák adják fel a leckét de bizony van, hogy 1-1 makacs jellemű kiskutya sem hajlandó együttműködni a gazdival. A gyógyszerek beadása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk a gyógyulás útjára lépjen. Egyes gyógyszerek esetében (antibiotikumok) pedig nemcsak egyéni, hanem közös igény, hogy az előírt dózisú és időtartamú terápiát véghezvigyük, ugyanis a félbehagyott vagy hébe-hóba alkalmazott antibiotikum kúrák alkalmazásával rezisztens baktériumtörzsek kiszelektálódását segíthetjük. Ezek fényében a szájon át adandó gyógykezeléseket komolyan kell venni és törekedni rá, hogy megtaláljuk az általunk legkönnyebben kivitelezhető beadási módot! Egyes krónikus betegségeknél a napi gyógyszerezés hiányában az állat jó általános állapotát kockáztatjuk egy-egy kihagyott adaggal. 

A gyógyszer formulája gyakran változtatható

Számos állatgyógyászati gyógyszer több, különböző formulában létezik a piacon, tehát ugyanazon hatóanyag beadására egynél több opció áll fenn, amelyről nyugodtan érdeklődhetünk állatorvosunknál. Léteznek tablettás, kapszulás, oldatos, pasztás, poros vagy 1-2 hatóanyag esetében bőrről felszívódó krém formájában kapható gyógyszerek is. Egyes kutyák könnyebben nyelik le a tablettát, mások esetében az eleségre szórt porformátum a nyerő. Ne tartsuk magunkban, ha van preferált formula! 

A klasszikus „kenőmájas módszer”

Mindenek előtt az eleséggel/jutalomfalattal való beadást próbáljuk meg. Ehhez nyerő választás az intenzív illattal bíró kenőmájas vagy sajt. Ne feledkezzünk meg róla, hogy sok kutya/cica érzékeny gyomrú vagy eleségallergia szempontból érintett, tehát érdemes olyan finom falattal próbálkozni, amivel garantáltan nem idézünk elő extra emésztőrendszeri panaszokat. Ez a beadási mód a legegyszerűbb megoldás, próbáljuk meg minden esetben az invazívabb módszerek előtt és mindig kísérjük nyomon, hogy a kis beteg tényleg lenyelte-e a falat egészét, ugyanis egyes állatok már a szájba bevett falatból is ki tudják játszani a gyógyszert! 

A tablettabeadó eszközök

Második körben határozottan de fájdalmat nem okozva probáljuk meg kinyitni kedvencünk száját és a tabletta  nyelvgyökre (egészen hátra) való helyezése után zárjuk össze. Az előnyös fogásokról érdemes 1-2 videót megnézni az interneten. Ezt követően nyelésig tartsuk zárva a szájüreget, a nyelési reflex kiváltására egy orra fújással rásegíthetünk vagy állatorvosunktól kapott 2-5 ml-es, tű nélküli fecskendőből oldalról juttathatunk egy kevés csapvizet a kutya/cica szájába, ezzel leöblítve a gyógyszert. A szuszpenziókat, oldatokat szintén oldalsó irányból, lehetőleg szintén a nyelvgyök tájékára igyekezzünk adni. Főleg cicáknál, ahol a gazdik tartanak a szájba való nyúlkálástól, segítségül lehet hívni egy tompa végű, hosszabb csipeszt vagy egy állatpatikában kapható gyógyszerbeadó applikátort. 

A tablettabeadásra kifejlesztett jutalomfalatok

Mapanság elérhetőek olyan „pill assist” jutalomfalatok, amely üreges kialakítása és finom íze segít minket a tablettabeadásban. A tablettát teljesen körülveszi és elrejti, így nagyobb valószínűséggel járunk sikerrel. 

Csapatmunka és újratervezés

A gyógyszeres terápia idejére elképzelhető, hogy segítséget kell kérni egy-egy rokontól vagy baráttól, akik a nehezebben gyógyszerezhető állatunkat megfogják amíg beadjuk a tablettát. Végső esetben – ha minden kötél szakad – léteznek egyes készítményekből hosszú hatású, injekciós formában adhatóak is, amelyet az állatorvos be tud adni. A hosszútávú terápiát igénylő, gyógyszerezésre szoruló állatoknál az állatorvos segítségével a gazdik olykor elsajátítják a bőr alá adandó injekciók beadási módját, így a szájon át adandó készítmények elkerülhetőek. 

/dr Rózsa Bernadett/