Belgyógyászat

Alább rendelőnkben zajló belgyógyászati rendelésekről olvashatnak általánosságban, tovább görgetve pedig állatorvosi belgyógyászati kórképekről szóló tájékoztatókat találhatnak.
***Az oldal folyamatos bővítés alatt áll***  

Állatorvosaink az egyszerűbb alap betegellátási tevékenységek mellett a komplikáltabb belgyógyászati és bőrgyógyászati esetek ellátásában végez kiemelt tevékenységet. Nagy hangsúlyt fektetünk a krónikus bőr-, vese-, máj-, endokrin-, légúti-, immunológiai-, és emésztőszervi- megbetegedésekben szenvedő állatok legkorszerűbb utógondozására és terápiás nyomonkövetésére.

A belgyógyászati vizsgálat előtt részletes kórelőzmény felvételre kerül sor, amely krónikus probléma esetén akár 15-30 percig tartó folyamat lehet. Ez alatt az állatorvos célzott kérdéseket tesz fel a tulajdonosnak az állat tüneteivel, tartási körülményeivel/környezetével, táplálásával, a megbetegedés körülményeivel kapcsolatosan, valamint amennyiben történtek előzetes állatorvosi vizsgálatok, a kórlapok és eredmények kiértékelése/elemzése is ekkor történik. Sok esetben már a kórelőzményi adatokból feláll egy betegséglista, amelyet a fizikális és kiegészítő vizsgálatok segítségével tovább szűkítünk. 

Kórelőzmény felvétele után kerülhet sor az általános fizikális betegvizsgálatra, amely során megfigyeljük az állat klinikai összbenyomását, viselkedését, kondícióját, testtartását, mozgását. Felvesszük az klinikai alapértékeit (hőmérséklet, érverés-, légzés szám) és a különféle szervrendszerek tapintásos és megfigyeléses vizsgálatát is elvégezzük (látható nyálkahártyák, bőr/szőrzet megfigyelése, nyirokcsomók, has betapintása, rectális vizsgálat, nemi szervek/emlők vizsgálata) ezen túl a szív és légző szervrendszer vizsgálatát is elvégezzük.

Amennyiben az állat krónikus beteg vagy súlyos állapotban van, általában szükség van az általános fizikális betegvizsgálaton túl valamilyen kiegészítő vizsgálatra is. Ezeknek egy része rendelőnkön keresztül vagy azon belül elvégezhető, mint pl hasi ultrahangos vizsgálat, röntgen, endoszkóp, vérnyomásmérés és laborvizsgálatok. Amennyiben az állatnak CT, MR, vagy speciális ultrahangos vizsgálatra van szüksége, (portoszisztémás sönt keresése vagy részletes kardiológiai ultrahang) minden esetben a legmagasabb színvonalon dolgozó, elismert szakorvos kollégához irányítjuk betegeinket.        

A továbbiakban belgyógyászati megbetegedésekről olvashatnak rövid összefoglaló, ismeretterjesztő tájékoztatókat. Ezek bővítése folyamatosan történik.