CKD

Krónikus vesebetegség

A három hónapnál hosszabb ideje fennálló vesebetegség krónikusnak tekinthető. A kórkép főleg az idősödő macskákat érinti (a 10 év feletti macskák több, mint 30%-ában kialakul) de természetesen kutyákban is előfordul.  A vesebetegség lassan progrediáló (folyamatosan romló) megbetegedés, amely nem gyógyítható, de rendszeres kontrollal és gyógykezeléssel nagyban lassítható, az életminőség hosszú távon szinten tartható. 

A vese, mint számos funkciót ellátó szerv – a funkciók és kiesésük következményei

  1. A vese a folyadékháztartás szabályozásában kulcsfontosságú. A megfelelő vizeletkoncentráló képesség elvesztése következtében a beteg nagyobb mennyiségű, hígabb vizeletet ürít a kelleténél, így hamar dehidrálttá válik. 
  2. A második nagyon fontos szerep, az ionháztartás szabályozása. A kalcium, foszfor, D-vitamin anyagcseréjében zavarok lépnek fel, ami a lágy szövetek mineralizációját, a csontok ellágyulását idézheti elő. A fokozott káliumvesztés következményeképpen hypokalaemia alakul ki, ami izomgyengeséggel jár. 
  3. Hosszabb távon a szervezet savbázis egyensúlyának fenntartása is sérül. A vér kémhatása a savas irányba tolódik.
  4. Egyes, vese által termelt anyagok a vöröscsontvelő vörösvérsejtképző funkcióját támogatják. Ezek csökkenése miatt vérszegénység (nem regeneratív anaemia) alakulhat ki. 
  5. A vérben felhalmozódó anyagcseretermékek (uraemiás toxinok) miatt hányás, étvágytalanság alakul ki, e kettő a gazdik számára általában elsőként szembe tűnő panasz. Ezek mellett a toxinok által gyomor és bélfekélyek is kialakulhatnak.
  6. A vese a vérnyomás szabályozásában is részt vesz. A fokozott perifériás ellenállás miatt kialakuló magas vérnyomás által veszélyeztetett szervek a szem, az agy ill. tovább rontja a vese funkciókat, fehérjevizelés és következményes fehérjevesztés lép fel. 

Az idült vesebetegség (CKD) diagnosztikája

Előrehaladottabb esetben már a fizikális vizsgálat során feltételezhető a betegség fennállása. A beteg szőre gyakran fénytelen, szembe tűnően rossz kondícióban van, dehidrált állapotát elhúzódó bőrturgor és tapadós nyálkahártyák jelzik. Gyakran tapasztalunk szájüregi elváltozásokat (fekélyek, bűzös lehelet, fokozott fogkövesség). A diagnosztika három alappillére a vérvizsgálat, vizeletvizsgálat és az ultrahangos képalkotás. Ezek alapján a vesebetegség I-IV. (Nemzetközi Vesetársaság által megszabott) stádiumba sorolható, amely iránymutató a gyógykezelésben. A vese funkcionális egységei a nephronok, melyek 70%-ának elpusztulása után lesznek csupán markáns eltérések a vérlaborban. Napjainkban szerencsére már rendelkezésre áll a krónikus vesebetegséget ennél korábban jelző – nem rutin vérlabor részét képező – paraméter vizsgálata is (SDMA). A betegség előrehaladottságától és egyedtől függően a vese morfológiai képe (ultrahangos kép) nem mindig korrelál a vérlabor során látott értékekkel, azonban elengedhetetlenül kiegészíti egymást a két vizsgálati módszer.  

Gyógykezelés

A hosszútávú menedzsment első lépése, a vesebeteg állatok számára kifejlesztett diétás eleség kizárólagos etetése. Ezek speciális, vesekímélő összetétele bizonyítottan meghosszabbítja a beteg állatok élettartamát (csökkent foszfortartalom, magas biológiai értékű és könnyen emészthető fehérjék, antioxidánsok, vitaminok, káliumpótlás). Dehidrált kutya/cica esetében létfontosságú az infúziós terápia, amely kúra szerűen kivitelezhető. Ennek fő módja az intravénás, elnyújtott folyadékterápia kórházi körülmények között, az akár gazdik által is kivitelezhető folyadékpótlás pedig a bőr alá adott infúzió lehetősége. Egyes táplálékkiegészítők segíthetnek az ionháztartásbeli eltérések korrekciójában, ezen felül a gyomorvédelem, indokolt esetben vérnyomáscsökkentő tabletta adása is a terápia részét jelenti. Azon előrehaladott betegeknél, akiknél már vérszegénység is kialakult, a vérképzést elősegítő hormon injekciós beadása egy lehetséges opció. Étvágytalanság esetén étvágyfokozók adása is segítséget nyújthat. 

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett