top tevhitek

TOP 5 TÉVHIT, AMIT AZ ÁLLATORVOSNÁL TISZTÁZNI ÉRDEMES

  • Tévhit-1: A kutyámon csak egy ártalmatlan „öregkori kinövés” van!

A kedvencünk testén megjelenő szövetszaporulatokat komolyan kell venni! Egy idősödő kutya esetében minden gyanús képlet potenciálisan egy rosszindulatú daganat lehet, ezért odafigyelést igényel. Egy szövetszaporulat külső megjelenéséből nem ítélhető meg az, hogy az elváltozás például tényleg egy ártalmatlan zsírdaganat (lipoma) vagy annál sokkal agresszívebb tumoros elváltozás. A megítéléshez mintavételre van szükség, amely az éber állapotban is elvégezhető, pár perces citológiai mintavétel vagy indokolt esetben a bódításban történő bőrbiopszia vétel lehet. Persze nem minden „pukli” daganatos elváltozás, lehet egy tályog vagy egy véraláfutás az, amelyet a gazdik észlelnek.

  • Tévhit-2: Nem terhelem a kutyusomat feleslegesen külső és belső parazitaírtókkal, hiszen az káros! 

A külső és belső élősködők megelőzésével nemcsak a rendkívül kellemetlen, közegészségügyi jelentőséget is jelentő paraziták ellen védjük állatunkat, hanem az azok által terjesztett, nagyon veszélyes kórokozóktól. Számos kórkép akár fatális is lehet: babesiosis, szívférgesség, fiatal állat számára egy nagyon masszív bolhásság vagy bélférgesség is végződhet a legrosszabbal. A rendszeresen adandó, megelőzésre szolgáló modern készítmények biztonságosak, azonban figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő korú és súlyú állaton alkalmazzuk és tartsuk be az előírásokat az applikálást illetően. Speciális esetben – például máj- vagy vesebetegséggel élő vagy rendkívül legyengült állatoknál – konzultáljon kollégáinkkal! 

  • Tévhit-3: Várok az ivartalanítással, hiszen a szuka kutyusom még nem szült! 

A szuka kutyáknak nem szükséges egy alom kiskutyát világra hozni azért, hogy átessenek az ivartalanításon. Az ivartalanítás időpontjának megválasztása fontos, de semmi köze nincs az elléshez. A szempontok, amelyet figyelembe kell vegyünk: lehetőleg 1.-3. tüzelés előtt (kb. 2,5 éves kor előtt) javasolt elvégezni a beavatkozást, hogy az ivari működéssel összefüggő és leggyakoribb tumortípust (emlőcarcinoma) megelőzzük. Ezen kívül az is fontos, hogy szuka kutyusunk ún. anoestrus állapotában legyen, amikor az ivarszervek inaktív állapotban vannak, ugyanis tüzelés vagy álvemhesség időszakában nem tanácsos elvégezni a műtétet. 

  • Tévhit-4: Gyári tápokkal nem etetem kutyámat, hiszen beltartalmuk silány!

A gyári tápok széles piaci választékában bizony fontos a gondos választás, mert nem minden táp beltartalma azonos minőségű. De! Egy gondosan megválasztott táppal igenis a legjobbat adjuk kedvencünknek, ugyanis ezek előállítása a kutyákra és macskákra érvényes dietetikai irányelveket betartva történik, szükségleteiket maximálisan ki tudjuk elégíteni ezek adásával. Teljes értékű, minden esszenciális analitikai összetevőt tartalmazó táp magában megállja a helyét és kutyánk/cicánk nem szenved hiányt semmiben. A kondíció, a kültakaró minősége és a bélsár konzisztenciája egy gazdik által is megítélhető indikátor, ami jelzi, hogy jól választottunk-e. Amennyiben inkább főznénk kedvencünknek, érdemes tájékozódni a témában és arra törekedni, hogy a hozzávalókat és azok arányát tudatosan állítsuk össze. 

  • Tévhit-5: A bűzmirigyet rendszeresen ki kell nyomni!

A bűzmirigyek a végbélnyílás mellett 5 és 7 óránál helyeződő kis képletek, amelyek akkor egészségesek, ha létezésükről tudomást sem kell vennünk. Ezek a – nem létfontosságúnak tekinthető – „zsákocskák” ugyanis a formált bélsár távozásakor maguktól ürülnek, a bélsarat sajátos, feromonokkal teli szekrétummal vonják be. Néha előfordulhat, hogy például kicsit lágyabb bélsár következtében nem ürülnek megfelelően és túlzottan megtelnek, ezen egyszer-egyszer tud segíteni az állatorvos de a rendszeresen visszatérő, bűzmiriggyel kapcsolatos panaszokkal foglalkozni kell! Fel kell kutatnunk a panasz hátterében álló okot, ami lehet például allergia, gyulladás, tartósan lágy bélsár, anatómiai sajátosság is. 

Tájékoztatót összeállította: dr Rózsa Bernadett