SA

Sebaceous Adenitis, avagy a gócos faggyúmirigy gyulladás

A Sebaceus Adenitis egy nem fertőző, autoimmun bőrmegbetegedés, amelynek magyar elnevezése: gócos faggyúmirigy gyulladás. A kórkép során a szervezet saját immunrendszere támadja és teszi tönkre a bőr faggyúmirigyeit.

Leggyakrabban kutyák körében fordul elő, de macskák és nyulak, valamint ember is lehet érintett. Uszkár és akita fajtákban örökletességet is alátámasztották.

Az bőr egészséges állapotának fenntartásában nélkülözhetetlenek a faggyúmirigyek, az általuk termelt faggyú ugyanis barrierként szolgál, hidratálja és védelmezi a bőrt és szőrzetet. A mirigyek gyulladásos sejtekkel szűrődnek be a betegség során, így funciójukat nem tudják ellátni rendesen, a faggyútermelés károsodik, előrehaladott állapotban a mirigyek teljesen átalakulnak, kötőszövettel való átszövődés megy végbe és kialakul a faggyú hiányos állapot.

A tünetek és a betegség lefolyása is nagyon változatosak lehetnek, a szőrzet típusától, hosszától és a beteg fajtájától függően. Egyes esetekben hullámzó, másoknál egyre rosszabbodó/progrediáló módon fejlődik ki súlyos állapot. Szerencsés esetben előfordulhat, hogy egészen enyhe, lokalizált formában vagy önkorlátozó módon jelenik meg.  

TÜNETEK: A szőrzet mattá, fénytelenné, töredezetté válik.  Jellemző lehet zsíros tapintat, korpázás, bűzös kültakaró, csomókban hulló vagy könnyen kihúzható szőrszálak jelenléte, ezáltal különböző formában való kopaszodás.

A betegség általában a test felső részén kezdődik: a fejen, a háti régión, füleken, farok felső részén, de terjedhet mindenhová és az egész test érintetté válhat.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a betegség nem veszélyezteti az életet és nem jár súlyos fájdalommal sem. Ezzel a betegséggel együtt lehet élni. Figyelni kell az állatorvosi kontrollok alkalmával a másodlagos bakteriális/gombás felülfertőzés lehetőségére, (mint általában minden bőrbetegségnél ez kiemelten fontos), hiszen a bőrbarrier károsodása következméképpen kialakuló bőrgennyesedés már fájdalommal is járhat.  

DIAGNOSZTIKA: fizikális vizsgálat során kell, hogy felmerüljön a gyanú Sebaceous Adenitis betegségre, amelyet bőr szövettani vizsgálata során lehet igazolni. Ehez mintát, bőrbioptátumot kell venni a beteg bőréből. Ezen kívül minden esetben lenyomati citológia és adott esetben bőrkaparék vizsgálattal vizsgáljuk a másodlagos bakteriáli/gombás/parazitás felülfertőződések jelenlétét, amely differenciál diagnosztikai szempontból is fontos lépés.  

KEZELÉS: A betegség kezdeti szakaszán megkezdett terápia könnyebben kezelhetővé teszi a kórképet, ugyanis előrehaladott állapotban, amikor már fibrotikusan elfajult faggyúmirigyekkel állunk szemben, látványos javulást elérni kevésbé lehetséges. A faggyúmirigyek immunmediált tönkremenetelét immunszupresszióval tudjuk fékezni, amelyre ciklosporin hatóanyagú készítményeket használunk. Ezen kívül nagyon fontos szerepet kap az esszenciális zsírsav pótlás, a szőr-bőr tápláló kiegészítők élethosszig tartó adagolása, valamint a bőr helyi kezelése, speciális antiseborrheás és hidratáló samponokkal és habokkal.

/dr Rózsa Gabriella/