Kaméleonok vesebetegsége

Napjainkban a háziállatként tartott kaméleonok egyik leggyakoribb  problémája a vesebetegség. Ennek két fő oka a különböző tartástechnológiai hibák, illetve genetikai tényezők.

Utóbbit kivédeni csak úgy tudjuk, hogy megbízható tenyésztőtől vásárolunk állatot, aki figyel arra, hogy elkerülje a beltenyésztést, és törzsállománya is jó helyről származik.

A nem megfelelő tartástechnológia sajnos nagyon gyakori probléma hazánkban, ennek oka a nem megfelelő tájékozódás az állat vásárlása előtt. Javaslom, hogy hirtelen felindulásból sose vegyünk semmilyen állatot, de kaméleonokra ez fokozottan igaz! Korrekt tartásuk korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre hinnénk.

A 3 legfőbb hiba amivel veseelégtelensét okozhatunk az állatunknak:

  1. Nem megfelelő itatás
  2. Páratartalom figyelmen kívül hagyása
  3. Az A-vitamin szegény táplálás

 

  1. Fontos, hogy a kaméleonok nem isznak tálból, úgyhogy nagyon fontos a napi 2-3x-i párásítás, ilyenkor alaposan fújjuk le a terrárium falát és a növényeket ,illetve győzödjünk meg róla, hogy állatunk eleget iszik-e az itt megtapadó cseppekből.
  2. Mindenképpen szerezzünk be a hőmérő mellé egy jó minőségű páramérőt ( a piacon vannak már nagyon praktikus 2 az 1-ben megoldások is). A kaméleonok közül a sisakos kaméleonok adaptálódtak a leginkább a száraz környezethez, de esetükben is jótékony hatású, hogyha napi kétszer felvisszük a terrárium páratartalmát az alapvetően ideális 50%-ról akár 70-80%-ra. Egy jól hidratált kaméleon bőre feszes, nem ráncosodik., szeme kidülledő, nem beesett, illetve nincs problémája a vedléssel. Ha sokáig rajta marad a levedlett bőr a láb-, illetve farokvégen, valamint a szemtájékon, az is utalhat enyhe dehidrációra. A pára napközben ideális esetben sisakos kaméleon számára 30-50%, párduckaméleon esetén 50-65%, háromszarvú kaméleon esetén 60-80%.Ebből is láthatjuk, hogy az eltérő  fajoknak, mennyire eltérő igényei vannak. Éjszaka a pára minden faj esetén felmehet akár 80-95% körüli értékre. Ha nehéz a kívánt páratartalmat állandóan fenntartani és túl alacsony az értéke, javaslom élő növények betelepítését a terráriumba. Mielőtt növényt telepítünk azoban győzödjünk meg róla,hogy az biztonságos-e a kaméleonunknak. Az én kedvenceim a különböző, Ficus, Schefflera, Epipremnum, valamint Bromélia fajok
  3. Az A-vitamin elengedhetetlen a vesék egészséges müködéséhez.Hiánya esetén a vesehámsejtek struktúrája megváltozik, és az éritett területek kisebb hatékonysággal tudnak részt venni a salakanyagok eltávolításában. Rengeteg hüllők számára gyártott multivitamin készítményben nincsen A-vitamin. Ennek előanyaga a béta-karotin, amit az emlősök tudnak hasznosítani és A vitaminná alakítani, a legtöbb hüllőből ( a kaméleonokból is) viszont hiányzik ez az átalakító enzim, így számuka a béta karotin hasznosíthatatlan. Figyeljünk tehát,hogy olyan vitaminkomplexet válasszunk kedvencünknek, amelyben már kész A-vitamin van.

 

Mivel nagyon gyakori, hogy a probléma kezelésre nem reagál, ezért mindenképpen a megelőzésen van a hangsúly. A fenti pontok betartásával nagyban hozzájárulunk, hogy kaméleonunk sok éven keresztül egészséges társunk lehessen!

Dr. Yurt Attila